Biomedicinsk analytiker – Region Gävleborg

Charlotte, biomedicinsk analytiker, Gävle sjukhus

Biomedicinska analytikern sätter patienten under lupp
Den biomedicinska analytikern jobbar på lab med att analysera olika prover som tagits på patienter.  Biomedicinska analytikern är delaktig i nästan alla vårdkontakter inom hälso- och sjukvården utan att egentligen ha direktkontakt med patienten.

– När man går till doktorn vill man ha svar på vad som är fel. Med rätt analyser kan ett blodprov skvallra väldigt mycket, säger Charlotte, biomedicinsk analytiker på sjukhuset i Gävle.

Ständig variation och stort eget ansvar
Jobbet är en blandning mellan manuellt hantverk och teknisk specialistkompetens för olika instrument och metoder.
– Jag gillar att både jobba tekniskt och ha eget ansvar. Det kommer hela tiden nya tester och instrument, nya arbetssätt och tekniker - jobbet blir mer och mer tekniskt avancerat, säger hon.

Patienten i centrum

Det är också viktigt att komma ihåg att bakom varje prov finns en patient med en egen sjukdomsbild som gör varje analysering unik. Det är viktigt att vara noggrann när man jobbar som biomedicinsk analytiker.

– Först kan det komma in en nyupptäckt leukemi, sen kan jag få ge svar på en misstänkt hjärtinfarkt, för att sedan analysera ett spinalprov och se om en patient fått en hjärnblödning, säger Charlotte. Variationen är det jag gillar allra mest med jobbet.