Fysioterapeut – Region Gävleborg

Malin, fysioterapeut, Hudiksvalls sjukhus

”Häftigt när patienten förstår att hen mår bättre med träning”

Att jobba som fysioterapeut handlar om att motivera patienterna till fysisk aktivitet och rehabilitering. Det kan röra sig om andningsträning eller att lära patienten att använda hjälpmedel i sin vardag, berättar Malin Nilsson, fysioterapeut på Hudiksvalls sjukhus.

Coachning och peppning är en viktig del i arbetet eftersom det är patienten som ska göra det verkliga jobbet.
– Det är häftigt när patienten inser att hen klarat av sin uppgift, att den mår bättre med hjälp av träning, säger Malin.

Olika skador kräver kreativa lösningar
Malin jobbar med allt från reumatiker, de som utrymt en blödning i hjärnan eller falltrauman, till patienter med andningsproblematik eller revbensfrakturer. Det är också det som är den största utmaningen; att lyssna på patienten, gå på djupet och utifrån samtalet anpassa träningen till just den personen.

– Jag får vara kreativ, alla patienter är olika varandra. Jag gillar att jobba utifrån ett helhetsperspektiv och tycker det är intressant att förklara för patienter hur en sjukdom fungerar för att de ska få ett större perspektiv.

Gör skillnad för livet
Malin gillar att hon blir som ett team med patienten, hon frågar, gräver, försöker ta reda på vilka hinder som finns och varför en person inte tränar. Det händer att hon blir påmind om att hon gör skillnad i livet för människor.

– Till en början kan patienterna ha ont och inte vill börja träna. Men sen när de skrivs ut är de glada över att träningen fungerat och gjort skillnad. Det känns bra, tycker Malin.