Kontaktlinsoptiker

Annika - Legitimerad kontaktlinsoptiker

Jag är 27 år och har jobbat som kontaktlinsoptiker i 4 år.

Varför valde du ditt yrke?
Jag sökte in till högskolan, blev antagen, så då tänkte jag prova utbildningen. Jag har haft glasögon och linser själv sedan ca 14 års ålder, så jag visste på ett ungefär vad optiker handlade om.

Vilken utbildning har du?
Naturvetenskapligt program på gymnasiet och 3 år på högskolan i Kalmar, Optikerprogrammet.

Vilken utbildning krävs för yrket?
Högskola 3 år, Optikerprogrammet.

Fördelar med yrket
Man bestämmer själv hur det ska gå till, med synundersökningar osv, men med det tar man också ansvaret. Det är fysiskt lätt arbete, inga tunga lyft osv. Man sitter lite och springer/går runt lite, det är varierande. Intressant att titta på ögon. Många trevliga människor man träffar. Extra roligt när folk får lite aha-upplevelser. Bra lön.

Nackdelar med yrket
Lite speciella kunder ibland (som kanske har en dålig dag...). Det är stressigt ibland och ibland har man ingen tid att avsluta saker.

Arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Det är kunder inbokade hela dagen, ca en kund i halvtimmen. De är hos mig för att göra synundersökningar både för glasögon och linser. Först mäter jag kunden i en maskin som bland annat mäter styrkor på ett ungefär och kupigheten på hornhinnan. Sedan tar man med kunden in i synundersökningsrummet, för att ta fram styrkorna i ytterligare en maskin, Foropter, och sedan eventuellt diskutera linssorter vid en linsundersökning. Vid linsundersökning tittar man också på ögats hälsa i ett mikroskåp. Eventuellt tittar jag på linser som sitter i ögonen. På äldre patienter mäts även trycket i ögonen, pga ögonsjukdomar. Man ger även mycket information till kunder angående sjukdomar, linssorter, glasögonglas osv. Man mäter styrkor i kunders gamla glasögon. Ibland hinner man titta på lite bågar med kunderna, annars lämnar man över kunden till en optikerassistent.

Utvecklingsmöjligheter inom yrket
Öppna eget eller läsa vidare till en Master utbildning.

Att tänka på med yrket
Det krävs tålamod med kunder. Läsa och lära nyheter regelbundet, eftersom nya produkter och råd & rön kommer hela tiden. Man går regelbundet på kurser och mässor för att hålla kunskapen på topp, vilket gör att man träffar andra som man kanske gått i klassen med eller jobbat.