Ortopedtekniker – Teamolmed sös

Jag heter Simon och är 43 år och har arbetat som Ortopedtekniker i 13 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Intresserad av att jobba med teknik och hantverk, samtidigt som man får möjlighet att hjälpa människor till bättre en bättre livssituation.

Jag har följande utbildning
Yrkeshögskolan inriktning ortopedtekniker 2 år.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Yrkeshögskoleutbildning inom ortopedteknik eller annan teknisk/hantverks inriktad utbildning.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är ett väldigt omväxlande jobb med många olika arbetsuppgifter. Varje hjälpmedel är individanpassat för varje patient. Man har ansvar men också stor frihet att välja egna lösningar.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det är väl egentligen samma som fördelarna, omväxlingen gör att planeringen kan omkullkastas snabbt när det dyker upp akuta utmaningar som måste lösas direkt

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Som Ortopedtekniker har du ansvar för att tillverka hjälpmedel. Det innebär dimensionering och materialval beroende av patientens behov. Vi arbetar med olika sorters thermoplaster, lamineringsplaster och pre-preg. Även mjukare material som silikon, drylex, skinn och läder är vanliga.

Andra arbetsuppgifter som förekommer är att anpassa och justera hjälpmedel vid utprovning. Då är man ofta med och träffar patienter. Man arbetar i tätt samarbete med ortopedingenjörer som ansvarar för patientkontakter och med att ta fram ritningar och tillverkningsmodeller.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Man blir aldrig fullärd inom yrket, även efter många år ställs man dagligen inför nya utmaningar.  Nya material, komponenter och metoder dyker ständigt upp. Man kan jobba med olika delar inom ortopedteknik, proteser, otoser, armproteser, skor och inlägg mm.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
En 3 000 år gammal tå av trä och läder har man hittat på en egyptisk mumie. Det är ett här är ett yrke med gamla anor. 😉