Tandhygienist – Region Norrbotten

Tandhygienist på Folktandvården i Älvsbyn

Jag heter Margarita är 36 år och har jobbar med mitt yrke i 2 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Egentligen är jag tandsköterska i grunden, men sedan tänkte jag att jag ville vidareutbilda mig och valde tandhygienist. Som tandhygienist är man legitimerad och har lite mer ansvar. Jag är en social person och i tandvården träffar man en massa människor varje dag, jag älskar att se mina patienter glada. Det är också en bred utbildning och man kan jobba både i Sverige och utomlands. Tandhygienistutbildningen har utvecklats mycket den senaste tiden.

Jag har följande utbildning
Kandidatexamen på tandhygienistprogrammet, jag har gått på Umeå universitet. Utbildningen är 3 år och efter examen får man legitimation som tandhygienist.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Kandidatexamen som tandhygienist.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Att man träffar massor med människor, man lär sig mycket, vi arbetar mycket i team där vi arbetar med både tandläkare och tandsköterskor. Det är jätteroligt! Vi utför till exempel lagningar, profylax och munhälsobedömningar. Vi arbetar med uppsökande verksamhet och besöker till exempel vård och omsorgsboenden. Vi besöker också skolor där vi pratar om tobak och rökavvänjning.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Ja, ergonomin. Man måste tänka på sin arbetsställning när man arbetar, man kan få problem med nacke, armar, axlar och ryggen.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Vissa dagar har jag bara egna patienter och då gör jag kanske undersökningar och tandstensborttagning, andra dagar jobbar jag i team med två tandsköterskor och gör undersökningar. Ibland jobbar vi i team allihop, tandhygienist, tandläkare och tandsköterska. Då gör vi till exempel lagningar, tandläkaren borrar och jag gör själva lagningen och putsningen. Vi tar också röntgenbilder på patienterna och lägger bedövningar i över- och underkäken. Vi gör profylax, då polerar man tänderna och sätter på fluorlack. Vi instruerar, informerar och motiverar patienterna.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke
Det finns ett fjärde år man kan gå på utbildningen, då får man en masterutbildning. Men det fjärde året handlar nästan enbart om att forska. Efter det kan man t.ex. bli lärare eller fortsätta forska.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke
Jag ångrar inte att jag utbildade mig till tandhygienist, det är ett väldigt självständigt yrke. Jag lägger själv upp min arbetsdag och hur mycket jag hinner utföra på varje patient.