Tandläkare Folktandvården Region Stockholm

Jag heter Elina och är 27 år och har arbetat som tandläkare i 3,5 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag valde mitt yrke framför allt på grund av mitt stora intresse för de naturvetenskapliga ämnena, samt en vilja att hjälpa människor. Jag har alltid drömt om att ha ett givande arbete och det får man om man väljer tandläkaryrket.

Jag har följande utbildning
Tandläkarprogrammet - Karolinska Institutet

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Enklast är om man läser naturvetenskapliga programmet på gymnasiet för att därefter söka till Tandläkarprogrammet. Det finns dock även andra vägar om man inte har gått naturlinjen på gymnasiet – det går t.ex. att komplettera med ett tekniskt basår för att få behörighet.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Tandläkaryrket är ett väldigt kreativt och givande yrke, där ingen dag är den andra lik. Du får möjligheten att träffa gamla som unga - där en del behöver hjälp med tandvärk och andra önskar att få ett finare leende.
Som tandläkare jobbar man oftast på dagtid, vilket gör att man kan ha en bra balans mellan arbetsliv och privatliv. En annan fördel är det råder stor efterfrågan på tandläkare i dagsläget och därför är det ganska lätt att hitta jobb.

Detta är nackdelarna med mitt yrke  
Det är mycket ansvar och det är viktigt att man är noggrann och uppmärksam, då man ansvarar för att ge en god vård för samtliga patienter som man träffar under dagen.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag  
Som en allmäntandläkare har jag förmånen att utöva det mesta inom tandvården, såsom undersökningar av tänder, lagningar, tandborttagningar, estetiska behandlingar etc.  Jag jobbar i team med min tandsköterska som assisterar mig under samtliga behandlingar, vilket är både kul och avlastande då man aldrig är ensam under arbetsdagen. Jag har även tid för administrativa uppgifter några timmar i veckan, för att bland annat skriva patientjournaler och planera behandlingar.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns flertal utvecklingsmöjligheter som tandläkare, här nedan kommer de vanligaste exemplen:

  • Du kan specialisera dig inom ett område som du är mest intresserad av
  • Du kan bli en klinikchef
  • Du kan öppna en egen klinik
  • Du kan bli en forskare

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Man kan oftast själv påverka hur ens arbetsdag ser ut: då man har möjlighet att planera in patienternas behandlingstider på egen hand. Även arbetstiderna kan vara väldigt flexibla beroende på vilken klinik man jobbar på.