Tandläkare, Uddevalla sjukhus

Jag heter Fredrik och är 29 år och har arbetat på Uddevalla sjukhus i fyra år.

Jag valde mitt yrke på grund av  
Mitt intresse väcktes under gymnasietiden då jag var med och praktiserade på min förälders arbetsplats. Jag tog chansen och sökte in på tandläkarprogrammet och på den vägen är det.

Jag har följande utbildning  
Tandläkarexamen

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Tandläkarexamen, vilket kräver fem års studier på universitetsnivå och då möjliggör att man kan ansöka om tandläkarlegitimation för att få arbeta som tandläkare.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Patientkontakten! Alla människor man möter och får hjälpa. Sedan är det ett yrke som förenar naturvetenskap och praktik vilket är väldigt stimulerande för mig.

Detta är nackdelarna med mitt yrke  
Jag ser egentligen inga nackdelar med yrket. Det är så omväxlande då behandlingarna under en dag ofta varierar, och arbetsdagen känns därför mycket sällan långtråkig.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag  
Jag träffar ett antal patienter som jag undersöker och då det behövs behandlar avseende olika problem med tänderna. Behandlingen kan t.ex. vara alltifrån att en enstaka tand behöver lagas till att en eller flera tänder behöver ersättas med någon typ av konstruktion i munnen.  

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Möjligheten finns som tandläkare att specialisera sig inom vissa ämnesområden inom tandvård och arbeta mer med någon typ av behandling som man har ett extra stort intresse för.

Man kan också välja att arbeta på en stor eller liten klinik, som bedrivs antingen av landstinget eller i privat regi likt ett eget företag.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är   
Trots att tandläkaryrket utvecklas så oerhört mycket på senare tid, bland annat med tanke på dagens och framtidens digitala teknik till hjälp, så är det ett yrke som har funnits i historien sedan flera tusen år tillbaka. Det är häftigt att fundera över ibland.