Tandsköterska – Region Norrbotten

Tandsköterska på Folktandvården i Arvidsjaur

Jag heter Emelie är 26 år och har jobbar med mitt yrke i drygt 1 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Det kändes som ett roligt och socialt yrke, jag visste att det var varierande dagar och att man alltid får lära sig något nytt. Jag vill ha möjligheten att hjälpa andra och det får man som tandsköterska. Man har en god chans att utvecklas i sitt yrke och i sin yrkesroll.

Jag har följande utbildning
Tandsköterskeutbildningen som är 1,5 år. Läste den på distans i Luleå via yrkeshögskolan. Man behöver ha grundläggande gymnasieexamen.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Tandsköterskeutbildningen.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Trots att man har mycket rutiner så är ingen dag sig lik, det är väldigt varierande arbetsuppgifter och man har sällan tråkigt på jobbet. Det finns mycket olika arbetsuppgifter man kan få göra och utvecklas inom.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Ibland kan jobbet vara stressigt men andra dagar kan det vara väldigt lugnt, där är det individuellt hur man känner kring stress. Man går och står mycket under en arbetsdag, så det bör man tycka om och vilja göra. Så klart finns det också möjlighet att sitta och arbeta om man vill det.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Jag gör lite olika saker, sitter i receptionen och svarar på samtal från personer som vill av- eller omboka besök, svarar på mail och tar betalt. Jag assisterar tandläkare vissa dagar, det kan vara både hel- eller halvdagar. Jag har också egna patienter eller teamtandvård. Jag gör alltifrån lagningar eller lägger bedövning, till att ta avtryck för bettskenor och tandställningar. Alla på kliniken hjälps också åt i sterilen. Det är där vi diskar och steriliserar instrumenten samt packar och förbereder. Det är jätte roligt och man lär sig mycket!

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke
Man får gå olika kurser och i våras gick jag en fyllandskurs så nu gör jag lagningar. Man kan också specialisera sig inom olika områden.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke
Många tror att man bara assisterar andra som tandsköterska, men man jobbar mycket själv och har egna patienter.