CNC-operatör – Alimak

Alimaks CNC-operatörer programmerar och sköter datorstyrda maskiner som bearbetar metallmaterial genom olika metoder som borrning, svarvning eller fräsning. Maskinerna programmeras utifrån ritningar och CAD/CAM-underlag. Med hjälp av dem tillverkas detaljer som ingår i kvalificerad verkstadsproduktion. Alimak tillverkar sina egna växellådor och fångapparater, bland annat till de kuggstångsdriva hissarna. Marleen Marklund är CNC-operatör och här berättar hon mer om sin roll och vad det innebär att arbeta på Alimak.  

Varför sökte du jobb på Alimak?
– Jag läste en svetsutbildning som var en del av EU-projektet ”Kvinnor i industrin”. I den ingick det både teori och praktik där vi praktiserade på olika industriföretag i Skellefteå. Jag gjorde praktik på Alimak och fick prova på jobbet som maskinoperatör, som jag tyckte var trevligt och jätteintressant. Efter det bytte jag inriktning till maskin och det är jag glad för idag. Under praktiken sökte jag jobb på Alimak och fick det. Jag började på företaget sommaren 2005.

Vad kan du berätta mer om utbildningen?
– Det var en ettårig yrkesutbildning där vi läste kurser i mätteknik, ritningsläsning och matematik. Vi gjorde även studiebesök, praktiserade på olika företag och hade praktisk utbildning på Lernia. Jag har haft användning för allt i mitt arbete och jag lärde mig mycket genom att komma ut på arbetsplatsen.

Vad kan du berätta om din nuvarande roll?
– Jag har en körplan med ordrar som jag arbetar efter. Utifrån den planerar jag arbetet och väljer hur jag smartast kan använda maskinen för att ta fram de delar som behövs. Jag fräser kugghjul i alla möjliga storlekar och moduler och för varje nytt jobb byter jag verktyg och ändrar inställningarna i maskinen. Så jag styr mycket av arbetet själv, vilket är jättebra.

Hur är det att arbeta på Alimak?
– Toppen! Det är en trevlig arbetsplats och jag trivs med kollegorna skiftlaget. Jag tycker att cheferna och företagsledningen är lyhörda och lyssnar på medarbetarnas synpunkter. Sen har vi bra personalförmåner, som exempelvis ett eget gym, friskvårdsbidrag och tillgång till fjällstuga.

Hur kan du göra skillnad i ditt arbete?
– Genom att göra så gott jag kan och ha en positiv inställning. Det gör det roligare att gå till jobbet. Jag ser även till att ha god ordning och rent omkring mig för att få en trevligare arbetsplats.

Fakta/Marleen Marklund

Ålder: 50.

Bor. Kåge.

Familj: Man samt två barn och ett bonusbarn i åldrarna 18–28 år.

Intressen: Inredning, friskvård, matlagning och att umgås med familj och vänner.

Läser: Mest hälsotidningar som Må Bra och iForm.

Lyssnar på: Jätteblandat. Gärna lugna låtar. Har Rix fm i hörlurarna.

Ser på: Fredagsunderhållning som Let’s dance och Talang. Annars blir det Netflix.