CNC-operatör

Yrke: CNC-operatör

Arbetsplats: Proplate Oxelösund

Förnamn: Mahmoud ”Mudde”

Ålder: 31

Så här länge har jag arbetat med mitt yrke: 
Jag har jobbat som CNC-operatör i  6 år, varav 5 på Proplate.

Jag valde mitt yrke på grund av: 
Jag valde mellan att vidareutbilda mig som svetsare och att utbilda mig till CNC-operatör. Eftersom jag är intresserad av programmering och gillar matte valde jag CNC-operatör.

Jag har följande utbildning: 
CNC-operatör.

Denna utbildning krävs för mitt yrke: 
CNC-operatör

Detta är fördelarna med mitt yrke: 
Gillar man som jag att arbeta med maskiner och datorer i verkstadsmiljö är det ett mycket intressant jobb. Det finns dessutom en stor efterfrågan på CNC-operatörer hos många företag.

Jobbet är flexibelt i den mening att det är många olika typer av artiklar som tillverkas. Det är också ett ansvarsfullt arbete, eftersom man ansvarar för kvaliteten på produktionen.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag: 
Eftersom jag jobbar skift, startar dagen med skiftöverlämning, där vi stämmer av vad som hänt under föregående skift med mera. Därefter läser jag av i systemet vad som ska tillverkas under dagen och riggar för nya artiklar. Är det en ny artikel som ska tillverkas så sätter jag upp ett nytt program, har artikeln däremot tillverkats tidigare så finns det färdiga program. Därefter startar jag produktionen. Oftast är det en och samma fleroperationsmaskin jag arbetar vid, men det kan också vara någon av de andra bearbetningsmaskinerna, så därför behöver man kunna flera olika styrsystem.