Maskinoperatör, Attends Healthcare AB

Jag heter Habtorn och är 24 år och har jobbat som maskinoperatör i 1 1/2 år.

Jag valde mitt yrke på grund av  
Tillverkningsindustrin har alltid verkat intressant så jag bestämde mig för att prova på och trivs väldigt bra.

Jag har följande utbildning   
Handel och administrationsprogrammet på gymnasiet.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Jag har inte läst något efter gymnasiet, men det är såklart en fördel om man har ett tekniskt intresse då denna typ av tillverkningsindustri är av hög teknologisk karaktär. Att ha läst något tekniskt på gymnasiet kan vara bra.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Moderna och högteknologiska maskiner, stimulerande arbetsuppgifter samt 320 fantastiska kollegor.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Att man har varierande arbetstider då vi arbetar i fyr- och femskift.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Vi börjar dagen med en skiftöverlämning där vi får höra hur maskinen har rullat under föregående skift, därefter går vi ut till linjen och producerar de produkter den specifika maskinen tillverkar. Raster för frukost och lunch tar vi när maskinen tillåter, vilket innebär att vi inte har några fasta tider vi tar rast på. Ibland får vi även göra en så kallad omställning, vilket innebär att vi ”ställer om” maskinen och byter vissa maskindelar för att kunna producera produkterna i en annan storlek. Maskindelarna som byts är till exempel trummor, överlöpare, komprimeringsplattor och även de olika materialen som produkten består av. Dessa omställningar kräver stort fokus och innebär hårt och intensivt arbete under en stund, då de kan ta allt från 20 till 60 minuter. Har vi ingen omställning inplanerad och maskinen bara ska rulla arbetar vi operatörerna med att fylla på material och göra rutinmässiga kvalitetskontroller.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
Eftersom det är ett stort företag med många olika yrken och positioner (det finns cirka 40 olika yrkesroller på företaget) så det finns såklart utvecklingsmöjligheter. Men då gäller det att man själv visar framfötterna!

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Fyr-skifts arbetet må låta tufft men det bringar också en veckas ledighet varje månad. 🙂