Idrottsplatsvaktmästare – Helsingborgs stad

Jag heter Mia är 53 år och jobbar som idrottsplatsvaktmästare på Kallbadhuset Kallis sedan 2013. Tidigare har jag varit planskötare på Olympia och idrottsplatsvaktmästare på ishallen. Anställd inom Fritid Helsingborg sedan 2002.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Det har med människor och sport att göra. Det är ett omväxlande arbete där man sällan är stillasittande. Sedan har jag ett intresse för natur, att få jobba i miljöer med gräs, vatten och is till exempel.

Jag har följande utbildning 
Jag är utbildad och diplomerad planskötare. Jag är ismaskinist och ismakare. Nu har jag även bastukunskaper eftersom jag jobbar med det dagligen.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
I min yrkesroll så lär man sig det mesta med jobbet men viktigast av allt är att man älskar människor och det är klart fördelaktigt om man till exempel är badmästare och har livräddningskunskaper när man jobbar på Kallis. Andra meriter är om man har maskin- och elkunskap eller kan ta hand om inköp och kassaredovisningar. Det är ett brett yrke som kräver olika egenskaper.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Kontakten och mötet med människor samt att det är ett flexibelt yrke. Att ha förmånen att få ta hand om och möta Helsingborgaren på dennes viktigaste tid – fritiden.

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Kontakten och mötet med människor samt att det är ett flexibelt yrke. Att ha förmånen att få ta hand om och möta Helsingborgaren på dennes viktigaste tid – fritiden.

En typisk arbetsdag för mig 
Jag börjar jobbet 06.30 och sätter full fart med en rejäl städning av hela utrymmet på Kallis. Jag kollar igenom utomhusmiljön och är nere i vattnet oavsett temperatur för att kolla badtrappor och beroende på behov så rensar jag tång, klipper gräs eller saltar och sandar gångarna. Från klockan nio är det mer fokus på service och att ta emot gästerna. Då ska jag se till att de trivs och är trygga hos oss. Sedan gäller det att upprätthålla verksamheten och miljön. Under dagen gör jag även kassaredovisning, beställer varor och ser till att lokalen är i bra skick. Avslutningsvis så städar jag utrymmet igen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
Jag utvecklas i mitt yrke och som person genom att gå på kurser, vi ska till exempel åka till badmästarnas kongress och träffa andra som är verksamma inom liknande område. Jag vill ju också utveckla kallbadhuset och på så sätt få kunskap inom flera områden. Att försöka sprida kunskapen om Kallbadskulturen och alla dess goda egenskaper och få fler att upptäcka oss är en stor utmaning som jag på olika sätt jobbar med. Just nu drömmer jag om att få dit japanska varmbad så att man kan sitta ute och njuta av utsikten.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är 
För att trivas med mitt jobb behöver man vara öppen, spontan och arbetsglad. Framförallt behöver man tycka om människor.

Helsingborgs stad är en rolig arbetsgivare för det händer så otroligt mycket. Det är egentligen bara du själv som medarbetare som sätter gränsen.