Projekteringsledare – JM AB

Jag heter Malin  är 34 år och har arbetat som projekteringsledare inom bostadsproduktion i cirka 6 år, innan dess jobbade jag som arbetsledare i produktion.

Varför valde du ditt yrke?
Jag har ett stort intresse för planering och samordning. I rollen som projekteringsledare får jag jobba med en bra mix av både ledarskap och tekniska detaljer.

Vilken utbildning har du?
Högskoleingenjör inom konstruktion och design, KTH

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Högskoleingenjör, Civilingenjör, yrkesutbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet.

Fördelar med yrket
Jag är spindeln i nätet i mina projekt och har en väldigt varierande vardag. Jag får jobba med väldigt många olika specialister och följa ett projekt från blankt papper till färdiga bostäder dit kunder kan flytta in.

Nackdelar med yrket
Det svåraste med mitt yrke är att hantera så många olika områden inom ett projekt och att man kan behöva nöja sig med att kunna lite om mycket snarare än att vara specialisten.

Arbetsuppgifter under en typisk dag
Jag börjar dagen med en kaffe framför datorn, går igenom de senaste mailen och kollar vad som ligger i kalendern idag. Förmiddagarna brukar jag försöka hålla mötesfria, där lägger jag arbetsuppgifter som kräver mkt fokus som tex granskning av ritningar, telefonsamtal, protokoll.

Efter en tidig lunch är det dags för möte, oftast med projektörerna där vi med hjälp av 3D-modellen för huset går igenom dagens frågor, här betar vi av allt från hur fasaderna på huset ska se ut till hur många dörrar som skjutdörrsgarderoben kapprummet ska ha eller hur fläktrummen utformas. Timmarna efter lunch fylls ofta av korta samordningsmöten och avstämningar, full fart i kontrast till de ganska lugna förmiddagarna.

En snabb koll i kalendern inför morgondagen, bocka av några punkter på att-göra-listan och sedan runda av dagen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke
Som projekteringsledare får du följa bostadsprojektet under nästan hela dess resa vilket på så sätt göra utvecklingsmöjligheterna otroligt breda. Den mest naturliga utvecklingsbanan är svårare och mer komplexa bostadsprojekt eller att jobba med stora utbyggnadsområden snarare än enstaka projekt.
En annan vanlig utveckling är att bli projektledare.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Det är otroligt roligt att arbeta med hus särskilt hus som ska bli människors hem. Men även om man inte har ett specifikt intresse för just hus eller byggnader så finns det så många delar i ett projekt som är intressanta. Att jobba som projekteringsledare ger en otroligt bra möjlighet att mixa ledarskap, samordning, planering och tekniska detaljer.