VA-drifttekniker – Åre kommun

Jag heter Miro Alshehna, är 26 år gammal och har jobbat som VA-drifttekniker på Åre kommun i 8 månader nu.

 • Jag valde mitt yrke på grund av:
  Jag valde rollen som VA-drifttekniker på grund av många olika anledningar. Först och främst är det ett direkt relevant yrke till min utbildning och jag kan använda vetenskap och senaste teknik för att optimera anläggningarna och lösa miljöproblem. Man har alltså ett aktivt deltagande och medverkar för att bevara biologisk mångfald och värna om miljön och folkhälsan genom att säkerställa vattenkvaliteten på våra sjöar och vattendrag. Sen så älskar jag varierande arbetsuppgifter och stora ansvar när man jobbar med något som är samhällsviktigt.
 • Jag har följande utbildning:
  Jag har en naturvetenskaplig gymnasieexamen och innan jag började jobba, hade jag läst klart första året av civilingenjörsprogrammet inom energi och miljöteknik på Karlstads universitet, samt en teknisk bastermin. Samtidigt som jag jobbar fortsätter jag på distans med mina studier inom ingenjörsvetenskap i helt egen takt. På min universitetsutbildning läste/läser jag direkt relevanta kurser som miljökemi, strömningslära, termodynamik och hållbar utveckling m.fl. förutom matematik förstås.
 • Denna utbildning krävs för mitt yrke:
  Det krävs en YH-utbildning till drifttekniker eller motsvarande Högskolestudier. Som lägst ska man ha en teknisk gymnasieexamen och erfarenhet inom branschen.
 • Detta är fördelarna med mitt yrke:
  Varierande arbetsuppgifter och mycket ansvarstagande och uppföljning på egen hand.
  Man planerarar det mesta av sin arbetsdag själv utifrån det som måste göras under hela veckan.
  Direkt kontakt med leverantörer och myndigheter för att samverka i projekt och nå uppsatta mål.
  Man jobbar med senaste tekniken och kan applicera teoretiska kunskaper direkt i verkligheten, det går alltså att välja fördjupa sig i nästan vad som helst från hantverk till högst komplicerad vetenskap.
 • Detta är nackdelarna med mitt yrke:
  Svårt för andra kollegor att helt förstå hur min arbetsdag kan se ut och vad mina arbetsuppgifter kräver, därmed svårt att begripa hur samma arbetsuppgifter kan ta olika mycket tid, t.ex. om något krånglar eller beroende på andra faktorer.
  En hel del tungt fysiskt arbete i alla möjliga väderförhållanden och oftast helt ensam.
 • Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag:
  Rutinmässiga arbetsuppgifter består av:
  - Att säkerställa distributionen och kvaliteten på dricksvatten genom att skicka vattenprover för analys och kontrollera ledningsnät.
  - Säkerställa och kontrollera driften på alla maskiner, funktion på alla givare och styrningsapparater samt göra relevant underhåll.
  - Övervakning av anläggningar och processer för att förhindra oförutsedda utsläpp till omgivningsmiljön och störningar i dricksvattenförsörjning.
  - Ta emot samtal och lösa ärenden rörande kommunalt vatten och avlopp
 • Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är:
  Mycket goda utvecklingsmöjligheter tack vare det mycket breda ansvarsområdet och omfattande processövervakning med alla dess olika parametrar. Man får mycket värdefulla och breda kunskaper som är eftertraktade överallt.