Fredrik arbetar som bibliotekarie på ett sjukhusbibliotek. Jobbet innebär dock mycket mer än att bara låna ut böcker som man kanske först tänker!
Vad gick du för program i gymnasiet och varför?
Jag valde samhällsvetenskapligt program framför allt för att slippa läsa så mycket matte, men ändå kunna läsa vidare efter gymnasiet.
Började du plugga direkt efter gymnasiet?
Ja, jag började läsa historia i Lund direkt efter studenten. Har alltid gillat historia och ville ha lite bättre koll på ämnet för min egen skull. Och eftersom jag inte visste vad jag ville jobba med kändes det som en bra idé att läsa ett år först och se vad högskolan kunde erbjuda. Efter ett tag kom jag på att det var bibliotekarie jag ville bli och fortsatte plugga till det.
Är det svårt att få jobb som bibliotekarie?
Ja, i dagsläget är det mycket svårt, även om jag som kille nog har det något lättare.
Vad gör du i ditt arbete mer konkret?
Jag jobbar till stor del med att tillhandahålla medicinsk facklitteratur för landstingets personal. Bland annat håller jag kurser i informationssökning i de medicinska och vårdbaserade databaser som finns tillgängliga och ger personal enskild handledning inför till exempel forskningsarbeten eller utbildning. Som bibliotekarie köper jag också in böcker och beställer in kopior på artiklar. Och ungefär en dag i veckan står jag i informationsdisken och svarar på frågor och lånar ut böcker.
Vad finns det för fördelar och nackdelar med ditt jobb?
Fördelen med jobbet är att det är relativt fritt, jag har möjlighet att i viss mån själv bestämma upplägg och arbetstakt. Sen finns det en massa betydligt mindre roliga uppgifter, som katalogisering och gallring av gamla böcker.
Hur ser det ut med utvecklingsmöjligheter som bibliotekarie?
Det går både att specialisera sig inom yrket och söka sig till andra arbeten inom till exempel kulturförvaltning, som informatör eller till förlagsbranschen.
Vad är viktigt för att trivas som bibliotekarie?
Det är framför allt viktigt att att vara intresserad av att ge service och anpassa sig efter användarnas behov.