Kostymförvaltare och creative

Yrke: Kostymförvaltare och creative

Arbetpslats: SVT

Förnamn: Linnea

Ålder: 46

Så länge har jag arbetat med mitt yrke:
Drygt 7 år.

Jag valde yrke på grund av:
Det passade in med min bakgrund som både stylist och sömmerska och starka intresse för just kostym och kläder. Både kreativt samt en kontakt med roliga kunder som är kul.

Jag har följande utbildning:
4 årig gymnasieutbildning på Beklädnadsteknisk damskrädderi i Stockholm, 3 år på London college of fashion med Konst, mode & fotografi samt kvällskurser i Marknadsföring på Berghs, Photoshop, WordPress & Sitevision för uppbyggnad av hemsidor, konsthistoria, klädhistoria, hattmakeri, kroki och en massa andra. Men även livets skola med ett starkt intresse av olika kulturer och nyfikenhet inom konst och kultur är en viktig del i alla kreativa yrken tycker jag.

Denna utbildning krävs för mitt yrke:
Någon typ av utbildning inom kläder och sömnad har vi alla som jobbar här. Allt från kostymörer till mönsterkonstruktörer och sömmerskor.

Detta är fördelarna med mitt yrke:
Att det är så varierande och utvecklande. Är tacksam över att jag får chansen att göra så många olika delar av det jag har, eller skaffar mig, kunskap inom. Samt alla spännande kunder som man får träffa.

Detta är nackdelarna med mitt yrke:
Det kan vara väldigt stressigt och är inte så välbetalt.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag:
Hos mig finns ingen typisk arbetsdag. De varierar helt. Idag jobbar jag deltid på Kostymsamlingarna och då ingår det att både hyra ut kostymer, vårda dem, kostymuppdrag för olika program och kunder, skrädderi (främst lagning men jag har även sytt upp tex Bolibompadraken). Men även fakturering och kundkontakt via mejl ingår och mycket annat.

Den andra delen försöker jag hinna med marknadsföringen för Magasin 4 (Samlingar av både Kostym, Rekvisita samt Möbel & dekor) och då ingår allt från uppbyggnad och underhåll av hemsidan, skyltar, Instagramkonto och Facebook, utveckling av hela vårat utseende mot kund från det att dom bestämmer sig för att komma till oss, när de stiger in i vår reception tills när de lämnar. Jag har även fått chansen att få göra en kortfilm om våra samlingar som var väldigt roligt att fått göra. Den ligger nu på vår hemsida för Magasin4.

Sedan har jag varit med och fått fram en monter i studiogången där jag ansvarar för skyltningen som görs 4ggr/år.

Vårat ansikte utåt är under ständig utveckling.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke:
Man kan utvecklas på massor av områden om man vill och har drivet.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke:
Ta chansen om du får den! Det är otroligt roligt med ett så varierande yrke inom detta område. Men man måste nog ha ett starkt intresse och klara ett pressat schema för att tycka att det är roligt.