Trafiklärare – Fartvindens Trafikskola

Mitt namn är Beatrice, bor i Halmstad och jag är utbildad trafiklärare sedan 3 år.

Därför blev jag trafiklärare
Mitt intresse för bilar och motorcyklar är väldigt stort! Jag tog mc-körkort när jag var 16 år och att få möjligheten att jobba med det jag brinner för är fantastiskt och att samtidigt få träffa mycket nya människor tycker jag är roligt. Chanserna till jobb är också mycket stora efter avklarad utbildning.

Mina utbildningar
Jag gick samhällsprogrammet med inriktning ledarskap och har utbildat mig vidare på yrkeshögskola till trafiklärare.

Utbildning som krävs för yrket  
Trafiklärarutbildning. Den är 1,5 år med mycket arbetsplatsförlagd utbildning.

Fördelarna med mitt yrke
- Att få träffa mycket olika människor
- Få följa elever från första lektion till ett avklarat körkort och se deras glädje!
- Slippa sitta inne på ett kontor och istället ha hela stan som arbetsplats
- Få ta mycket eget ansvar och lägga upp individuella planer för varje elev
- Fasta arbetstider
- Jag har utvecklats själv som person, fått lättare för att hantera stressiga situationer, lärt mig att alla är extremt olika och hur jag ska jobba med olika typer av elever. Helt enkelt massa nyttigt i det vardagliga livet som jag kan dra nytta av.

Nackdelarna med mitt yrke
- Mycket stillasittande
- Ibland riskfyllda situationer ute i trafiken trots att vi har tillgång till dubbelkommando
- Många trafikskolor saknar kollektivavtal

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Beroende på vilken säsong det är utbildar jag antingen på bil eller mc (för att få bli mc-lärare krävs en vidareutbildning). På Fartvinden kör vi med en elev i 70 min, sedan paus på 10 min innan nästa elev börjar sin lektion. Vissa kvällar i månaden har jag teorikurser.  När mina elever ska iväg på körprov ses vi på trafikskolan för en uppvärmning, vi tar oss sedan bort till Trafikverket där jag är med för att stötta och se till att de känner sig så lugna de kan innan provet börjar.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
Det finns möjlighet att ta de olika körkortsbehörigheterna, utöver bil börja utbilda på släp, mc, lastbil, buss, och moped. Man kan också gå kurser för att få utbilda på riskutbildningarna.
Vill man så kan man utbilda sig till förarprövare på Trafikverket, då har vi som trafiklärare en bra grund redan. Vi är också pedagoger så alla olika typer av yrken där det krävs har vi också ett försprång i.

Bra att tänka på
Det är viktigt att vara en god lyssnare, kunna känna av människor och att vara lugn i situationer där eleven själv är stressad.