Brandman – Kiruna Räddningstjänst

Jag heter Stina och är 24 år och har jobbat som brandman i 3 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag fick möjlighet att genomföra min prao-vecka på Räddningstjänsten när jag gick i grundskolan, det var då jag fick upp ögonen för yrket. Jag tyckte det verkade vara ett spännande jobb och när jag tog studenten så var det en självklarhet för mig att skicka in ansökan till utbildningen SMO (Skydd mot olyckor).

Jag har följande utbildning
2-årig eftergymnasial utbildning SMO (Skydd mot olyckor), via MSB.
LIA-handledare (Lärande i arbetslivet)

Denna utbildning krävs för mitt yrke
SMO eller likvärdig utbildning.
C-körkort

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik och att jag får träffa folk i alla möjliga olika situationer, vilket är väldigt givande.
Det är ett fritt arbete med stor variation och att jag har möjlighet att träna på arbetstid ser jag även som en väldigt stor förmån.
Med den skiftgång vi har så får vi möjlighet till längre sammanhängande ledighet i perioder.
Vi har även bra friskvårdsförmån då vi har möjlighet att träna på olika träningsanläggningar i kommunen.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Tyvärr har vi inte så bra lön, vilket är den största nackdelen. Vi har individuella löner hos oss.
Precis som det finns fördelar med vår skiftgång så finns även nackdel och det är att vi jobbar storhelger och röda dagar när övriga i ens familj många gånger är lediga.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Dagen börjar med uppställning och överlämning av föregående skift som jobbat. Vi får utdelat vilken position vi ska ha under skiftet, det vill säga om man går som chaufför, rökdykare 1, rökdykare 2 eller rökdykledare samt insatschef. Då har alla klart för sig vad de ska göra vid larm. Efter uppställningen är det dags för fys. Vad vi tränar kan variera en hel del från dag till dag. Efter träning blir det kaffe och därefter så gör vi kontroll av fordon och utrustningen och kontrollerar att allt fungerar som det ska.
Vi har ett övningsschema som vi ska följa under året som ska täcka allt som vi kan tänkas behöva rycka ut på, allt från bränder och trafikolyckor, till vattenlivräddning, skoterolyckor eller hjärtstopp.
Vi utbildar även i HLR och brandskydd på arbetsplatsen. Hos oss gör alla brandmän även tillsyner.
Utöver detta har vi olika ansvarsområden som vi arbetar i, tex fordonsgrupp, brand och räddning, utbildningsgrupp, deltid och värn.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Finns möjlighet att bli SL (styrkeledare) eller IC (insatschef). Finns även möjlighet att läsa diverse olika kurser såsom Tillsyn A och B. Är man intresserad av något och vill utveckla det så är det ingen som hindrar en.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Det är bra att vara en stresstålig person som klarar av att hantera stressiga situationer som kan uppstå vid larm samt att man är en god lagspelare och tänker ”laget före jaget”. Man måste vara lite flexibel helt enkelt.
Man är aldrig fullärd, man lär sig något nytt varje dag!