Brandman – Räddningstjänsten Piteå Älvsbyn

Jag heter Emelie och är 30 år och har jobbat som brandman i 10 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Det är en barndomsdröm jag har haft, att bli just brandman. Jag har alltid velat jobba för att hjälpa människor, vilket man verkligen får göra på många olika plan som brandman.

Jag har följande utbildning
Gick barn och fritid på gymnasiet, efter det gjorde jag lumpen i ett år för att slutligen gå den eftergymnasiala utbildningen ”skydd mot olyckor” på två år.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Gymnasieutbildning med godkända resultat, samt godkänt i kurserna: Svenska B, Matte A och Samhällskunskap A. B-körkort plus lite annat som simkunnighet osv, mer info finns att läsa på www.smo.se. Allt detta för att kunna söka in på SMO – Skydd mot olyckor, som är den tvååriga utbildning som krävs för att bli brandman.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Variationen, det är aldrig en dag som är den andra lik! Många tror att vi ”bara” släcker bränder, men vi åker ut på så mycket mer! Trafikolyckor, drunkningstillbud/vattenlivräddning, djurlivräddning, kemolyckor, saneringsjobb, sjukvårdslarm så som Hjärt- och lungräddning, förebyggande arbete som utbildningar av olika slag, underhållsarbete på stationen och en massa annat!

Andra fördelar med mitt jobb är så klart den största drivkraften, att vi får hjälpa människor! Arbetskollegorna, och all träning som vi får hålla på med under arbetstid! Alltså konditions- och styrketräning. Plus att jobba skift, jag älskar det.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Nackdelarna är när man gör sitt yttersta för att hjälpa någon, men det kanske ändå inte går. Tillexempel vid svåra/stora trafikolyckor. Tack och lov händer detta inte så ofta!

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Vi börjar alltid arbetspasset med att gå igenom vad som ska göras för dagen eller kvällen, beroende på om man jobbar dag eller natt, samt att kontrollera alla bilar och utrustning så att allt är på rätt ställe, helt osv. Ordning och reda! Sedan övar vi oftast, vi har en mängd olika övningar vi kör, liknande de larm vi kan tänkas åka ut på. Allt för att vara så förberedda som möjligt på vad som än kan tänkas hända i utryckningsväg. Sedan har vi olika arbetsområden som vi alltid ser över och jobbar med om det behövs för passet. Tillexempel, jag har hand om brandslangar, dessa tvättar jag, provtrycker och rullar sedan ihop dem, allt för att kontrollera så att de är hela och rena. Det finns en mängd andra arbetsområden också, detta var bara ett av många exempel. Sedan avslutar vi alltid med ett träningspass, där vi antingen kör någon form av konditionsträning eller styrketräning. Ibland var för sig, och ibland kör vi träning ihop skiftesvis. Till exempel innebandy! Och så åker vi såklart på larm, dygnet runt, var och när som helst. Ibland står man i duschen, sover, äter eller tränar när larmet går. Det gäller att alltid vara redo!

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Vi är tyvärr inte så många kvinnor inom räddningstjänsten, vilket jag hoppas vi kan ändra på framöver! Det börjar ge med sig, men utvecklingen går sakta! Så tjejer, kom och sök världens bästa jobb! Hehe

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Man lär sig otroligt mycket om sig själv, andra och om sig själv i samspel med andra när vi jobbar under pressade och utsatta, ovanliga situationer vissa gånger. Men det är utvecklande och spännande!