Räddningspersonal i Beredskap – Medelpads Räddningstjänstförbund

Jag heter Annelie och är 38 år och har jobbat som deltidsbrandman i 7 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag har alltid haft en dröm om att bli brandman, men det har kommit annat emellan. När jag studerade till elkraftsingenjör på distans passade det perfekt att samtidigt vara deltidsbrandman. Något jag sedan har fortsatt med i kombination med mitt arbete som kontrollanläggningsingenjör. Yrket som deltidsbrandman lockar då det är ett varierande yrke där det är viktigt att kunna lite av varje och lösa de problem som uppstår. Samtidigt är det ett yrke där man möter människor och får möjlighet att hjälpa dem och göra skillnad för dem i jobbiga stunder.

Jag har följande utbildning
GRIB Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Efter att testerna avklarats går man en två veckor lång preparandutbildning på någon av heltidsstationerna. Sedan är det 6 månaders provanställning och därefter kan man söka till Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (GRIB).

Detta är fördelarna med mitt yrke
Som vuxen är det inte lika vanligt att man utöver någon sport i ett lag som när man är yngre. De flesta som har utövat någon lagsport vet känslan av att jobba i grupp för ett gemensamt mål. Samma känsla infinner sig när man är en del av räddningstjänsten.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
På en mindre ort finns det risk att den drabbade är någon man känner, men det kan också vara till fördel och kännas tryggt för den drabbade.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
När jag har jour arbetar jag med kontorsuppgifter i min huvudanställning. När larmet går har jag 6 minuter på mig att ta mig till brandstationen för att klä mig och hämta brandbilen eller direkt till den drabbade om det är ett IVPA (I Väntan På Ambulans). Uppdraget varierar sedan från att till exempel åka på trafikolycka, brand i byggnad, soteld, skogsbrand till hjärtstopp och sjukdomsfall. Tillbaka på stationen återställer man brandbilen så att den är färdig för nästa uppdrag.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Här börjar alla som räddningstjänstpersonal i beredskap. Sedan finns möjlighet att utbilda sig till räddningsledare och vara den som styr insatsen och ansvarar för personalen. Vill man prova på hur det är att vara brandman är det här en bra början. Vi ska kunna samma saker som de som arbetar som brandman på heltid. Skillnaden är att vi åker på larm och övar medan heltiden även arbetar förebyggande och tar han om all utrustning.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Se det inte som ett hinder att man har jour var fjärde vecka. Finns många som inte lyckas ha hela sin jourvecka. Det finns alltid någon kollega som ställer upp då man själv inte har möjlighet.