Montör – BAE systems Bofors AB

Jag heter Staffan är 40 år och boende i Karlskoga. Jag är gift med Carolin och vi har tre barn tillsammans. Mina fritidsaktiviteter är Veteranbilar (Hotrods & Amerikanare) tränar Motocross.

Jag är även fackligt aktiv inom IF Metall Östra Värmland.

Jag valde mitt yrke på grund av:
Jag har jobbat som svetsare/svetsrobotprogrammerare från 2001-2011. Jag har alltid haft viljan att jobba i Bofors sedan gymnasietiden då jag gjorde en av mina praktiker på Bofors 1998. Jag har ett stort intresse för företagets produkter och kultur. Jag är självlärd mekaniker då jag skruvat med fordon sedan 10 års ålder då jag fick min första moppe. Så att söka som montör var en självklarhet när jag såg annonsen. Jag startade min anställning i Bofors maj 2011.

Jag har följande utbildning:
3-årigt gymnasium Industriprogrammet (plåt & svets) 1996-1999
Militärtjänstgöring A9, Vaktsoldat 2000-02-28-2000-12-15

Denna utbildning krävs för mitt yrke:
Industriteknisk, industriprogrammet, fordonsutbildning eller liknande.

Detta är fördelarna med mitt yrke:
Det finns alltid att lära, det gäller att man hela tiden kompetensutvecklar sig då det krävs av Svensk industri för att vara konkurrenskraftig. När man får kompetensutveckla sig kan man utföra mer arbetsuppgifter och ta större ansvar vilket medför ökat engagemang och stimulans, det gör den stora fördel och tillfredsställelse inom detta yrke.

Detta är nackdelarna med mitt yrke:
Det sliter på kroppen, så aktiv träning är viktigt för att undvika arbetsskador.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag:
Montage, aktivt deltaga i förbättringsarbete och att personligen engagera sig för företaget och vår framtid.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är:
Det finns massor! Det är du själv som bestämmer det. Att ha jobbat fysiskt med montage har stora fördelar om du vill utvecklas vidare till Produktionstekniker, Produktionskvalitet, Konstruktör, Ritningsgranskare, Provningspersonal och andra tjänster där man har nytta av förståelsen inom sammansättning av komponenter.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är:
Som montör blir aldrig produkten bättre än din egen förmåga och förståelse av ritningar, underlag och framförandet av förändringar i positiv riktning. Många gånger är montörens arbete företagets ansikte utåt gällande kvalitet och leverans. Därför är yrket montör ett prestigefullt yrke, och att just få vara med att skapa vår framtid med genuina produkter som är starkt konkurrenskraftiga. Det gör oss starkare tillsammans och blir ett hållbart arbete