Yrkesplugget

Utbildning till riktiga yrken

På Yrkesplugget finner du utbildningarna: Bygg- och anläggningsprogrammet (husbyggnad, mark och anläggning) samt Fordons- och transportprogrammet (personbils och transportteknik).

– Vårt mål är att utbilda dig så du blir anställningsbar till ett yrke inom de branscher där det finns brist på  arbetskraft. Den inställningen har gjort att många stora företag i branschen gärna samarbetar med oss. De vet att vi har elever som blir bra praktikanter och som har rätt kunskaper för att kunna rekryteras direkt efter skolavslutningen om så behövs. Det säger Björn Wallqvist, rektor på Yrkesplugget i Uppsala.

Utgår från verkligheten
I utbildningen på Yrkesplugget ingår både teoretiska och praktiska ämnen. Skolans mål är att alla elever ska ha tagit gymnasieexamen och vara anställningsbara efter utbildningen. Bland dem som går Yrkesplugget får drygt nio av tio elever jobb efter utbildningen och nio av tio går ut med gymnasieexamen.

– Vi skiljer oss från många andra skolor genom att vi jobbar med ”case” eller uppdrag, tagna ur verkligheten. Ska du måla en vägg behöver du räkna ut hur mycket färg som behövs. Vill du ta betalt för ditt jobb behöver du räkna ut hur mycket du kan ta i timmen. När du ser direkt praktisk nytta av det du lär dig, blir det mycket roligare att lära. Du läser, räknar och skriver, ofta utan att tänka så mycket på att du pluggar.

Skolan har ett branschråd och diskuterar regelbundet behov och utbildningsfrågor tillsammans med branscherna och flera stora bolag. Utfall från dessa branschråd påverkar även utbildningen.

– Tack vare vårt goda arbete och där igenom goda rykte har vi samarbete med stora företag i branschen som Bilia, Bil3:an, Novation, Hedins Bil, Markona, PostNord, Expresservice, NCC, JM, Sandå måleri, HMB, BBM, M2 med flera Det hjälper oss att ligga i framkant när det gäller utveckling av utbildningen och tekniska lösningar på skolan samt kontakter som också gör att vi kan ordna bra praktikplatser för eleverna.

ADRESS
Yrkesplugget Uppsala
Hansellisgatan 21
754 50 UPPSALA

Telefon: 018-418 86 30

Program

BA - Husbyggnad,
BA - Mark och Anläggning,
FT - Personbilsteknik
FT - Transportteknik