Håltagare

Håltagare arbetar med att ta upp hål i olika byggmaterial som betong, tegel och sten. Håltagning görs bland annat för att ledningar och rör ska kunna dras igenom byggdelar eller där nya dörrar och fönster ska installeras. Håltagaren arbetar oftast med ombyggnationer och nyproduktion, men även inom rivning där man av olika skäl måste montera ned hela eller delar av byggnader.
Håltagare arbetar vanligtvis i mindre håltagningsföretag som utför uppdrag åt byggföretag.

Arbetsuppgifter
Håltagarens arbetsuppgift är att ta upp hål i olika byggmaterial som betong, tegel och sten. Borrning och vägg- och golvsågning är de vanligaste uppgifterna. I arbetet använder sig håltagaren främst av avancerad, teknisk utrustning som diamantborr (kärnborr) och specialsågar. I arbetet ingår att montera, hantera och underhålla utrustningen.

Håltagare arbetar framförallt med ombyggnation av hus, men även med nyproduktion och rivningsarbeten. Håltagning görs bland annat för att ledningar och rör ska kunna dras igenom väggar och golv, men även för öppningar där nya dörrar, fönster och hissar ska installeras. Håltagning kan också behövas vid felgjutningar på byggarbetsplatser. Vid rivningsarbeten utför håltagaren arbeten där hela eller delar av byggnader ska monteras ned.

Arbetsmiljö
Arbetet är rörligt och arbetsplatserna skiftar ofta. Ibland arbetar håltagare i miljöer där det pågår rivningsarbeten.

Utbildning
Grundutbildning till håltagare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka 1,5 år som lärling får man sitt yrkesbevis, förutsatt att man har en komplett grundutbildning.

Alternativa vägar till grundutbildning är via en av BYN godkänd utbildningsgivare (vuxen- eller arbetsmarknadsutbildning) eller via en distansutbildning där BYN anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där företaget står för den praktiska utbildningen. BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) har mer information om utbildningsvägar och yrkesbevis. 

B-körkort är ofta ett krav vid anställning.