Folktandvården Östergötland

Brukar du tänka på dina tänder? Om du hade levt för hundra år sedan hade du inte kunnat låta bli. Då hade tandvärk varit en del av din vardag.

Hade du levt på 1940-talet hade du kanske fått tänderna utdragna i förebyggande syfte – de hade ju ändå ruttnat förr eller senare. Var du kille kunde du se fram emot lumpen, där du kunde få dina första löständer.

På 1960-talet började man få koll på hur socker påverkade tänderna. Folktandvården myntade begreppet ”lördagsgodis” för att få barn att begränsa sitt sockerintag. Fluortanten gjorde entré i skolorna, och plötsligt började det se bättre ut i barnens munnar.

Inom Folktandvården arbetar vi än i dag för att förebygga dåliga tänder, och det märks. I dag är så många som 70 procent av svenska ungdomar helt fria från karies.

Vill du också vara med och förbättra världen?

Då ska du arbeta med oss i Folktandvården! Förutom att vi arbetar för att alla ska få en bättre munhälsa, så får vi också träffa människor från alla delar av samhället. Vi har yrken som svävar mellan ett hantverk och ett medicinskt kunnande, samtidigt som ny teknik spelar en allt större roll. Välkommen till en riktigt spännande bransch.

ADRESS
Folktandvården i Östergötland
Folktandvårdens stab
581 85 LINKÖPING

Telefon: 010-103 72 51

Yrken

Program

Utbildningsvägar

• 2-årig YH-utbildning till tandsköterska
• 2- eller 3-årig högskoleutbildning till tandhygienist
• 5-årig högskoleutbildning till tandläkare