Sveriges Radio

Journalistik är viktigare än någonsin

Vi lever i en värld som blir allt mer polariserad där påhittad fakta blir vanligare. Det är viktigare än någonsin med en saklig och korrekt journalistik och journalister som vill ge perspektiv, sprida kunskap, fakta, underhålla, engagera och gräva fram nya sanningar.

Vi på Sveriges Radio och SVT är stolta över vårt viktiga public service-uppdrag – att göra oberoende radio och tv som bidrar till samhällsnyttan. Vi utgår från vad som är viktigt för publiken och deras vardag och vill lyfta fram många olika röster och perspektiv. Därför behöver vi fler nyfikna och samhällsintresserade journalister som bidrar till en större bredd och förståelse.

Sveriges Radio
Sju miljoner lyssnar på Sveriges Radio varje vecka och vi har det senaste decenniet haft ett konstant högt förtroende hos allmänheten. Vi finns i hela landet på 50 olika orter, är ca 2300 anställda och tar upp allt från det som händer i närområdet till de stora händelserna i världen. Några av titlarna du kan lyssna på hos oss är P3 Dokumentär, P3 Historia, Creepypodden och Musikhjälpen.

Att arbeta som journalist
Journalistyrket passar dig som är nyfiken, påläst och bra på att skaffa information. I ditt jobb kommer du att berätta om sådant som påverkar människor i deras vardag. Som journalist på Sveriges Radio och SVT kan du göra många olika saker. Du kan bland annat vara:

  • programledare som intervjuar spännande personer
  • reporter som skildrar det som händer i samhället
  • producent och redaktör som planerar vad vi ska ha för innehåll i våra program
  • digital redaktör som paketerar och sprider innehållet på sociala medier och andra plattformar
  • fotograf och redigerare som illustrerar och färdigställer våra program
  • utöver våra journalister har vi 120 andra olika yrkesroller som också bidrar till vårt viktiga uppdrag.

Praktik ger ofta jobb
Det finns ett tjugotal journalistutbildningar runt om i landet och du kan välja mellan universitet, högskola eller folkhögskola. Vissa utbildningar är längre och andra kortare, vissa ges på distans men på nästan alla ingår en praktikperiod ute på en arbetsplats där du får lära dig yrket från grunden. Både Sveriges Radio och SVT tar emot mellan 30 och 55 praktikanter vardera varje termin och många får jobb efteråt.

ADRESS
Sveriges Radio AB
105 10 STOCKHOLM