Ella studerar på den internationella internatskolan UWC Red Cross Nordic, i Norge.

Var befinner du dig?
Jag pluggar på den internationella internatskolan UWC Red Cross Nordic, i Norge. Den ligger på den regniga men vackra västkusten, 3 timmar utanför Bergen.

Varför har du valt att resa just hit?
Jag ansökte till UWC i hopp om att bli antagen och att hamna på skolan i Tyskland. Det är dock kommittén som avgör vilken skola de antagna erbjuds och jag fick erbjudandet att börja på skolan i Norge. Nu är jag väldigt glad att det är här jag hamnade! Även om Norge kanske låter nära och lite tråkigt så är det helt otroligt att bo bland fjordar och berg. Dessutom märks det knappt att vi är i Norge på grund av hur många nationaliteter och kulturer som finns på skolan.

Vad läser du för utbildning?
På alla UWC-skolor pluggar vi IB, International Baccalaureate, som är en gymnasieutbildning på engelska där en väljer 6 ämnen som en studerar under 2 år. Det tillkommer också en längre uppsats och ett sjunde ämne “Theory of Knowledge”, som alla måste genomföra. Till IB ingår även att en ska delta i aktiviteter och bidra med nytta till sin omgivning och samhället. Det kan vara fördelaktigt att ha en IB-examen om du vill söka till ett utländskt universitet, eftersom IB är internationellt erkänt.

Hur bor du?
På Red Cross Nordic finns 5 olika elevhem, hus där vi elever bor. I dessa lever vi 5 personer från olika länder tillsammans i varje rum, med tillgång till elevhemmets gemensamma vardagsrum/kök.

Varför valde du att studera genom UWC?
Då jag hittade UWC kände jag att allt jag läste om deras mål och arbete passade väldigt bra med mina ambitioner och miljöengagemang. Dess-utom skulle jag få en unik inblick i andra kulturer och vänner från hela världen. Jag blev övertygad om att 2 läsår på en UWC-skola skulle bli en
intensiv, meningsfull och rolig tid i mitt liv. Än så länge stämmer det bra!

Har du några tips till andra som är intresserade av att läsa utomlands?
Det finns massor av alternativ och olika företag/organisationer en kan plugga utomlands med. Kanske vill du fara på en kortare språkkurs eller vill ta dig an en tvåårig utbildning, som den jag läser. Hur vill du bo? Studentkorridor, internatskola eller kanske hellre hos en värdfamilj? Kolla upp olika möjligheter och fundera vad som skulle passa dig och vad du vill åstadkomma med din tid utomlands.

Är detta något du skulle rekommendera andra att söka? Något speciellt att tänka på?
Definitivt! Att ansöka till UWC är mitt livs bästa beslut och själva ansöknings-processen var lärorik i sig. Ta chansen! Om du bryr dig extra om något och på något sätt vill förbättra världen så låter du som en passande elev för en UWC-skola.
Även om vi gör massa saker utanför skoltid, så bör en dock tänka på att IB är akademiskt krävande och ganska tufft. Därför är det bra om du inte fullständigt hatar skolarbete.

 Vad är UWC?

UWC – United World Colleges – är det nätverk av 18 internationella skolor runt om i världen som min skola ingår i. De alla delar gemensamma värdegrunder och            sammanför ungdomar från jorden runt, med ambitionen att skapa fred, förståelse och en hållbar framtid.

Om du blir antagen har du möjlighet att få ett heltäckande stipendium. Boende, mat och studiekostnader är då alla täckta. I princip behöver du själv bara betala kostnader för resan dit och hem, men även det kan du få bidrag till.