Betongarbetare

Betongarbetare tillverkar grunden till hus, vägar och anläggningar. I arbetet ingår att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Det kan vara husgrunder, golv, väggar, pelare och broar. Betongarbetare monterar också prefabricerade betongelement som levereras till byggarbetsplatsen från en fabrik, vilket blir allt vanligare i dagens byggande.

Betongarbetare är vanligtvis anställda hos bygg- och anläggningsföretag.

Arbetsuppgifter
Betongarbetare arbetar med att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Oftast arbetar man med huskonstruktioner, en vanlig arbetsuppgift är att gjuta och armera betongplattor till husgrunder. Även anläggning av vägar och broar ingår i arbetet. Betongarbetaren gjuter också betonggolv.

Vid armeringsarbetet använder betongarbetaren armeringsjärn och armeringsnät som sätts upp enligt en ritning. Armering används för att förstärka betongkonstruktionen. Gjutning är nästa steg i arbetet. Det är en tillverkningsteknik som innebär att flytande betong hälls i en gjutform och stelnar.

Betongen levereras färdigblandad i en roterande maskin till byggarbetsplatsen. Betongarbetarens uppgift är att se till att betongen pumpas ut i formen. Under gjutningen vibrerar man betongen för att det inte ska bli några luftblåsor, men det finns också självkompakterande betong som inte behöver vibreras. När betongen är gjuten efterbehandlas ytan på olika sätt.

Vid arbete med prefabricerad betong levereras färdiga betongelement till byggarbetsplatsen och betongarbetarens uppgift är då att montera och fästa dessa på plats. Det blir allt vanligare att betongelement förtillverkas på fabrik, exempelvis väggar och pelare.

Arbetsmiljö
På större byggarbetsplatser ingår betongarbetare i arbetslag med andra yrkesgrupper, oftast träarbetare. Arbetet sker ofta utomhus och ibland på höga höjder. Betongarbetare arbetar ofta inom en region där uppdragen förläggs på olika platser, resor till och från arbetet är därför vanligt. Arbetet kan vara fysiskt krävande, men betongpumpar och byggkranar underlättar arbetet.

Utbildning
Grundutbildning till betongarbetare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka 2,5 år som lärling får man sitt yrkesbevis, förutsatt att man har en komplett grundutbildning. Läs mer om gymnasieutbildningar på gymnasieinfo.se.

Alternativa vägar till grundutbildning är via en av BYN godkänd utbildningsgivare (vuxen- eller arbetsmarknadsutbildning) eller via en distansutbildning där BYN anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där företaget står för den praktiska utbildningen. BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) har mer information om utbildningsvägar och yrkesbevis. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och din arbetsförmedlare för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

 

B-körkort är ofta ett krav eller en merit vid anställning.