Slöjdlärare

Slöjdlärare handleder elevers kreativa arbete – från idé till färdig produkt. Det är slöjdlärarens uppgift att skapa förutsättningar för elevernas lärande och se till att de använder verktyg och maskiner på ett säkert sätt. I slöjdämnet förenas teori och praktik i kreativa processer. Att planera, prova, lösa och utvärdera utvecklar kompetenser hos eleven som är till nytta även utanför slöjdsalen.

Slöjdlärare arbetar främst på grundskolor, både kommunala och fristående. De kan även arbeta med slöjdrelaterad verksamhet folkhögskolor eller som ledare för olika slags kursverksamheter.

Arbetsuppgifter
Slöjdämnet består av två delar – textilslöjd och trä- och metallslöjd. Undervisningen utvecklar elevernas kunskaper i olika hantverk och förmågan att arbeta med olika material och uttrycksformer. Slöjdläraren ska väcka elevernas nyfikenhet och handleda dem i kreativa utmaningar – från idé till färdig produkt.

Utöver lektionstid med eleverna går mycket arbetstid till förberedelse och efterarbete. Utifrån läroplanen planeras allt ifrån stora teman till enskilda lektioner. Elevernas lärande och utveckling ska dokumenteras och följas upp. För slöjdlärare i årskurs 6-9 ingår även betygssättning.

Som lärare på skolan ingår man i ett arbetslag som samarbetar kring elever och skolans utvecklingsarbete. Man är även mentor till några elever. Mentorsuppdraget innebär ett extra ansvar över dessa elevers skolgång och kontakt med deras vårdnadshavare, som vid exempelvis utvecklingssamtal. Vid behov kontaktas även elevhälsoteamet, så som specialpedagog, sjuksköterska eller kurator.

På mindre skolor är slöjdtjänsterna inte alltid stora nog för heltid, så i vissa fall kan man behöva ta tjänst på flera skolor för att nå upp till heltidsarbete. I slöjdsalarna finns en mängd verktyg och redskap och det är viktigt att ha ett högt säkerhetstänk och ansvarsfullt kunna ta hand om eleverna i denna miljö.

Utbildning
För att utbilda sig till slöjdlärare läser man ämneslärarprogrammet årskurs 7-9 med inriktning mot slöjd. Det är ofta möjligt att kombinera med fler ämnen. Utbildningen är vanligen 4,5 år.

Slöjdlärarutbildning finns vid ett fåtal universitet och högskolor i Sverige.

För de med tidigare utbildning eller likvärdig erfarenhet inom slöjd finns möjlighet att läsa Kompletterande Pedagogisk Utbildning (KPU) under 1,5 år.