Anläggningsarbetare

Jag heter Kim och är 27 år och har jobbat med mitt yrke i sju år, varav sex år i Varbergs kommun.

Jag valde mitt yrke på grund av
Har alltid varit väldigt aktiv, haft svårt att sitta still och intresserad av maskiner. Kände då att jag behöver ett jobb där jag inte sitter inne på ett kontor. På något sätt kändes det bara rätt när jag såg att det fanns en anläggarutbildning som inte var allt för lång då jag var väldigt skoltrött.

Jag har följande utbildning
Utöver min gymnasieutbildning inom ekonomi har jag ett års anläggningsutbildning inom vuxenutbildningen, därefter ett år som lärling på privat företag.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det bästa med mitt yrke är att jag får vara utomhus, träffa mycket människor och att få vara med att skapa sånt som används i vardagen av kommunens invånare. Vi får också ofta svara på frågor från invånare som stannar till och undrar vad vi gör och den dialogen ser jag som en viktig del av jobbet. Vår insats är ju ofta en del av ett större projekt och jag försöker ha koll på vad slutresultatet ska bli, då är det både roligare och lättare att göra ett bra jobb och att känna stolthet över resultatet. Jag var till exempel med och lade rör och byggde vägar till bostadsområdet Fyrstrandsbyn i Trönninge. Det känns bra att ha varit en del av den utvecklingen, från ingenting till ett fungerande bostadsområde.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Lönen är lite sämre inom kommunen, men arbetstider och förmåner överväger – och allra viktigast är trivsel! Sedan är det inte jätteroligt när det är 3-4 plusgrader, regn och blåst heller.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Då mitt jobb som anläggare är väldigt mångsidigt så kan mina arbetsuppgifter skilja sig väldigt mycket åt vilket projekt jag är på.
Förra projektet jag var på byggde vi en stor mötesplats, där kunde mina arbetsuppgifter vara allt från att kratta matjord och så gräs till att lägga plattor eller sätta upp skyltar.
Där jag är nu så bygger vi en lekplats där jag kör grävmaskin och lastmaskin, men också bygger lekplatsutrustning. Där måste man verkligen vara noga med de säkerhetsmått och regler som gäller för en lekplats, viktigt att inga barn skadas när lekplatsen väl har besiktigats och öppnat.
Men detta är bara några få saker som kan vara min vardag.
Många hantverksyrken är ju specialiserade, men som anläggare behöver du ha kunskap över fler områden. Du behöver också vara öppen för att hela tiden lära nytt.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns väldigt stora utvecklingsmöjligheter. Man kan alltid lära sig nya saker och bli smartare och bättre på sitt jobb. Utveckling handlar ju mycket om att bygga på sin erfarenhetsbank och som kommunanställd finns många möjligheter att testa olika grejer. Jag har till exempel börjat köra grävmaskin vilket är väldigt kul. Det kommer också hela tiden nya produkter att jobba med, så där lär man sig också mycket nytt.

Skulle man sedan vilja utbilda sig vidare kan man specialisera sig inom bl.a gatuunderhåll eller vatten och avlopp. Sen kan man också söka sig vidare till olika högskoleutbildningar inom just anläggning, bl.a Anläggningsingenjör inom infrastruktur, vatten- och avlopp eller järnvägar.

Övrigt intressant med mitt yrke är
Våga testa på nya saker, tänk på säkerheten för både dig och de runt omkring dig och klä dig rätt med både varselkläder och många tunna lager kläder istället för stora tröjor och jackor.
Då säkerheten är A.O så finns det många certifikat man kan behöva inom yrket, bl.a Arbete på Väg i olika steg, Hjärt-Lung-Räddning (HLR), Heta arbeten, utbildningar för olika maskiner, m.m.
Jobbet får gärna vara lite tungt och skitigt, då behöver du inte gå och träna efter en dag på jobbet. Jag gillar att ta i och är inte rädd för att bli smutsig!