Underhållsmekaniker – Northvolt

Jag heter Angelica, är 23 år,  och jag har jobbat som underhållsmekaniker i fem år, varav de senaste 16 månaderna på Northvolt.

Jag valde mitt yrke på grund av
Att jag har ett stort intresse för att veta hur saker och ting fungerar. Samt att jag alltid har gillat att skruva.

Jag har följande utbildning
Treårig gymnasial utbildning. Industritekniska, driftsäkerhet och underhåll med inriktning hydraulik.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Du bör ha en utbildning som är tekniskt och praktisk. Du kommer längre som mekaniker om du har fått lära dig skruva och läsa ritningar i skolan.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är utmanande både praktiskt och teoretiskt. Framför allt nu när man jobbar på ett nytt företag som Northvolt. Jag har möjligheten att påverka hur man jobbar med underhåll mera effektivt. Vi är ett grönt företag som jobbar för att vi ska få en grönare framtid och därför jobbar vi för att inte slösa resurser.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Ibland finns det stressiga dagar på grund av att det händer mycket oförutsägbart, men då får man bara ta ett steg tillbaka och ta ett andetag och sedan fortsätta jobba.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
En typisk arbetsdag består av att först se om det har kommit några felanmälningar. Finns det så tar man kontakt med den avdelningen och tar reda på lite mer om problemet och startar en felsökning. När man hittat felet så återgäldar man det. Ibland kan det vara att man får byta en pump eller motor och sedan renovera det. Har man väl gjort detta så fortsätter man men förebyggande underhåll som kan vara att smörja lager eller kontrollera att slangar är hela.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns oändliga möjligheter för utveckling, man kan lära sig mer om el, styr och regler eller som mig, lära sig mer om hydraulik och pumpar. Eller varför inte bli tekniker eller ingenjör om man gillar att tänka och ta fram instruktioner och riktlinjer hur man utför underhåll på ett mer effektivt sett. Både mer ekonomiskt och jobba för att minska miljöpåverkan.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Det finns ett stort behov av underhållsmekaniker och det kommer alltid finnas jobb för oss för maskiner kommer alltid behöva underhållas. Har du jobbat som mekaniker några år så kommer det finnas en värld med möjligheter för andra tjänster. Man bygger bra relationer med maskin leverantörer och andra entreprenörer inom olika områden. Väljer man då att jobba åt Northvolt kommer man kunna resa inom företaget och vara aktiv i att utbilda nya mekaniker.