Drifttekniker

Drifttekniker - Per

Jag är 25 år och har arbetat som drifttekniker i drygt 4 år.

Jag valde mitt yrke på grund av…
Jag ville jobba med teknik och på gymnasiet hade jag praktik på olika företag. Under den praktiken fastnade jag för energibranschen, som jag tyckte var inspirerande och spännande!

Jag har följande utbildning
På gymnasiet läste jag Umeå Drift- och Underhållsprogram (Energiprogrammet). Direkt efter gymnasiet läste jag två år på universitet, Högskoletekniker med inriktning Energi.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Drifttekniker eller liknande utbildning. Två år på högskola med inriktning energi.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är otroligt omväxlande. Man får jobba med både teknik och människor. Det dyker hela tiden upp nya utmaningar och möjligheter.
Jag får ju betalt för att elda!

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Ibland kan man vara i bullrig arbetsmiljö. Emellanåt kan man känna sig stressad.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Eftersom jag är gruppledare ser jag till att mina kollegor vet vad de ska göra. Därefter kan det hända att jag åker ut för att provköra en fjärrvärmepanna, eller att kolla till en panna som redan är i drift.
Hittar jag ett fel provar jag oftast att fixa felet själv, annars ser jag till att ringa efter elektriker eller mekaniker som kan hjälpa till.

Under vinterhalvåret jobbar jag mest med fjärrvärmeproduktion i flera olika typer av anläggningar. Vi kör värmepumpar, spillvattensystem, pellets-, el- och oljepannor.

På våren/sommaren börjar högsäsongen för fjärrkyla. Då startar vi olika typer av kylmaskiner och får dem att gå så effektivt som möjligt.

Jag har även beredskap var sjätte vecka. Det innebär att jag kan få ett larm efter arbetstid och måste rycka ut för att kolla vad som har hänt. Det är väldigt utvecklande, man lär sig mycket då!

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Jag började som Drifttekniker, efter fyra år sökte jag och fick tjänsten som arbetsledare i min grupp..

Om 5 år kanske jag jobbar som chef, ingenjör eller fortfarande som tekniker!

Det finns stora utvecklingsmöjligheter!

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Det är en spännande framtidsbransch att jobba inom. Varje dag hör vi om klimatpåverkan i nyheterna och att då vara med att bidra till sänkta utsläpp genom att jobba känns riktigt kul!