Tekniker inom fiberoptik

Linda - Tekniker inom fiberoptik (internet) 
Jag är 29 år och har jobbat med fiberoptik i ett halvår. Innan dess jobbade jag som elektriker på samma företag.

Varför valde du ditt yrke?
Jag började som elektriker och tyckte efter ca tre år att fiberoptik och internet verkade roligt. Det fanns ett jobb ledigt och jag fick det. Vilket jobb du får handlar ofta om tillfällen och möjligheter.

Vilken utbildning har du?
Jag började på barn- och fritidsprogrammet. Efter ett år bytte jag till samhällsprogrammet. Därefter har jag gått tekniskt basår och sedan gått en elektrikerutbildning.

Vilken utbildning krävs för yrket?
Många har en elektrikerutbildning. En hel del är televerkare sedan tidigare och har alltså jobbat med koppar (telefoni) innan de började med fiberoptik. Det finns även en specifik utbildning för just fiberoptik. Man måste ha körkort.

Fördelar med yrket
Jag är rastlös så det passar mig att få komma till olika arbetsplatser varje vecka. Jag får se mycket och göra mycket. Det är en hel del problemlösning som jag tycker är skoj.

Nackdelar med yrket
Ibland hamnar man i trånga utrymmen t ex under hus, i krypgrunden. Då gäller det att hålla tillbaka sin klaustrofobi. Men det är inte speciellt vanligt med sådana jobb.

Arbetsuppgifter en typisk arbetsdag
Jag får ett jobb och kör ut och tittar. Jag kontaktar kunden och kontrollerar hur jag ska utföra jobbet. Det kan t ex vara att svetsa i en brunn ute på gatan. Det är en del bärande. Det är ett ganska ensamt jobb - så lunchen äter jag oftast själv. Ibland jobbar vi i par, men när jag jobbar helt själv brukar jag lyssna på ljudböcker samtidigt som jag jobbar. Det finns ibland krav på nattarbete eftersom vissa stora företag inte kan stänga ner sin internetuppkoppling på dagen.

Utvecklingsmöjligheter inom ditt yrke
Man kan få utbildningar för att arbeta i speciella miljöer som vid tåg och vid vägar. Man kan också ta stolpcertifikat - så du sedan kan klättra upp i stolpar och arbeta.

Att tänka på med yrket
Man ska inte vara rädd för att ta i. Även om jag är liten (160 cm) - så är jag inte rädd för att testa.