BIM-ingenjör – Vossloh

Från teknikprogrammet på gymnasiet till BIM-ingenjör på Vossloh

Ingenjörsutbildningen fick vänta när Albin Dagner blev erbjuden jobb på Vossloh direkt efter gymnasiet. Idag arbetar han som BIM-ingenjör i Ystad, ett jobb han som teknikintresserad stortrivs med.

BIM (Building Information Modelling) bygger på virtuella tredimensionella modeller, en teknik som man på Vossloh arbetar med för att effektivisera framtidens järnvägsbyggen. En som kan allt om BIM är Albin Dagner på Vossloh i Ystad. Som BIM-ingenjör arbetar han dagligen med att konvertera ritningar och skapa konstruktioner i tredimensionella CAD-modeller.

Albins är andra generationens Vossloh-medarbetare och han började sommarjobba där redan som 15-åring.

– Min pappa är verkstadschef på Vossloh i Ystad så ända sedan jag var gammal nog att få ett sommarjobb har jag jobbat på Vossloh. I början var det alla möjliga småjobb som till exempel målning, städning och annat underhåll i verkstaden.

I gymnasiet valde Albin, som alltid varit teknikintresserad, teknikprogrammet på Polhemsskolan i Lund med inriktning design och produktutveckling. Under gymnasietiden sommarjobbade han som konstruktör på Vossloh och hade egentligen siktat in sig på att plugga till ingenjör.

– När jag sommarjobbade 2018 kom det fram att vi på skolan satt och jobbade i samma program, Solidworks, som man använder på Vossloh för att rita från 2D till 3D. Det ena ledde till det andra och det slutade med att jag blev erbjuden jobb som BIM-ingenjör. Då hade jag redan påbörjat en ingenjörslinje med jag valde att hoppa av och börja jobba istället. Det var ett enkelt val som jag aldrig ångrat, säger han och ler.

 

Albin Dagner

Anställd på Vossloh sedan: 2018.

Utbildning: Teknikprogrammet på Polhemsskolan i Lund.

En vanlig dag på jobbet: Jobbar mycket med 3D och digitala tvillingar. Modellering av allt från växelplattor till kundfiler, lite konstruktörsjobb etc.

Tre egenskaper som man behöver ha som BIM-ingenjör på Vossloh, enligt Albin.

  1. Problemlösningsförmåga, måste kunna lösa de problem som uppstår så man får ett flyt i arbetet och inte fastnar
  2. Förmåga till självständigt arbete, krävs att man är självgående och kan lägga upp sitt arbete och strukturera sina dagar på egen hand
  3. Stort intresse för CAD, stora delar av dagen går ut på CAD-arbete