Signaltekniker

Jag heter Filip och jag började som signaltekniker 2018.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag valde mitt yrke för att jag tyckte det verkade intressant och jag ville testa någonting nytt. Jag är utbildad elektriker men ville utvecklas mer i mitt arbete. Så jag såg det här som en chans att vidareutveckla mina kunskaper.

Jag har följande utbildning
El- och energiprogrammet inriktning elteknik - installationselektriker. Grundutbildning 1 för signaltekniker.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans el och energiprogrammet. Efter utbildningen krävs en yrkeshögskoleutbildning inom järnvägsspecifik signalteknik.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Jag tycker att arbetet som signaltekniker är fritt med varierande arbetsuppgifter. Man får träffa mycket nya människor och det är ett betydelsefullt jobb både nu och i framtiden eftersom arbetet inom järnvägssektorn är viktigt för samhällets utveckling.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Att arbetet är utomhus kan jag tycka är både positivt och negativt.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Hur en typisk arbetsdag ser ut kan vara väldigt varierande. Det kan vara planerat underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av signalsystem. Man arbetar oftast i arbetslag och mestadels utomhus.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns bra utvecklingsmöjligheter efter som det finns många olika behörigheter att läsa till, därför kan man hela tiden utvecklas.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Scandinavian Track group är en ledande järnvägsentreprenör för järnvägsnätet i Skandinavien. Med kompetens, flexibilitet och innovation vill vi vara branschens förstaval.