Frisörer

Namn/ålder: Lina 20 år, Monica 22 år

Hur länge har ni jobbat som frisör?
Vi har jobbat som frisörer i ett och ett halvt år.

Varför valde ni det yrket?
Lina – jag har velat bli frisör ända sedan jag var sex år. Det var mitt drömyrke redan då.
Monica – efter gymnasiet jobbade jag på Mc Donalds, och började så småningom fundera över vad jag ville göra med mitt liv. Jag har alltid varit väldigt kreativ och har vetat att jag velat jobba med människor. Det slutade med att jag blev frisör.

Vad gör ni i ert arbete?
Först och främst går vårt arbete ut på att klippa, färga och styla hår. Det blir även en del håruppsättningar. Självklart blir det en hel del städande efteråt. Man måste rensa och göra rent verktygen, städa golv, kök och allt annat. En stor del av arbetet är att prata och kommunicera med kunderna. Som frisör gäller det att inte vara instängd, man måste kunna lyssna och prata med kunderna. Vi har även planer på att i framtiden arbeta med naglar, manikyr och även ögonbrynsplockning.

Fördelar med ert yrke?
Monica – det är ett väldigt roligt och kreativt yrke. Det blir även en del variation, vissa vill bara klippa topparna, medan andra vill ha något extra och med avancerat. Man träffar även mycket människor, och man får tillgång till att släppa fantasin lös och testa nya idéer. 
Lina – man får visa sin kreativa sida, och träffa mycket nya människor. Det är ett väldigt socialt arbete, och eftersom det är min salong har jag även ansvaret. En annan fördel är att jag får jobba tillsammans med min bästa vän.

Nackdelar med ert yrke?
Lina – vissa dagar har vi väldigt många kunder, och det kan bli långa arbetsdagar. Ibland hinner man kanske inte ens med att äta lunch. 
Monica – en stor nackdel tycker jag är den stora konkurrensen i branschen.

Utvecklingsmöjligheter?
Lina – jag har startat denna salong själv, det är en stor utveckling för min del.
Monica – den finns väldigt stora utvecklingsmöjligheter, det beror på hur långt man vill gå. Man kan alltid bli kändisfrisör eller liknande.

Vilket program gick ni i gymnasiet?
Monica – jag gick samhäll – juridik på gymnasiet, och efter det gick jag på Leep school of hair som är en utbildning på ca 1 år.
Lina – på gymnasiet gick jag samhäll – kultur och därefter gick även jag på Leep school of hair.

Vilken utbildning krävs för ert yrke?
Det som krävs är en gymnasieutbildning av något slag. En fördel är ju självklart om man gått frisörprogrammet på gymnasiet, men det är inget krav. Man kan även göra som vi gjorde, och gå på en privatskola efter gymnasiet.

Något ni vill tillägga om ert yrke?
Lina – innan man blir frisör ska man tänka på om man passar som det. Yrket kräver att man är en bra lyssnare, och inte har svårt för att prata med kunderna.
Monica – Välkommen till vår salong, Hair Force One!