Bibliotekschef

Jag heter Lorenza och jobbar som Bibliotekschef.

Så här länge har jag arbetat med mitt yrke
21 år, varav 20 år i Varbergs kommun.

Jag valde mitt yrke på grund av
Bredden på yrkesbanan, intresset för litteratur och demokratifrågor

Jag har följande utbildning
Fyra års bibliotekarieutbildning på högskolan i Borås samt en utbildning i litteraturvetenskap och nordiska språk från Linnéuniversitetet i Växjö.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Den personliga kontakten och alla frågor man får, om allt mellan himmel och jord! Jag träffar väldigt många olika människor både som bibliotekarie och som bibliotekschef. Om man drar det till sin spets är det ett serviceyrke.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Då får jag svara de begränsade resurserna, med större budget skulle man förstås kunna göra mycket mer.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Svara på mail
Svara på frågor från medarbetare
Attestera fakturor
Gå igenom schemat
Olika typer av möte
Yttre pass i informations- och receptionsdisken
Skriva olika typer av tjänsteutlåtande
Planera framåt, utveckling av verksamheten

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Vi kan jobba inom olika verksamheter, skolbibliotek, folkbibliotek, regionbibliotek, universitetsbibliotek och forskningsbibliotek.
Beroende på vilken kompetens vi har kan vi även jobba på de företag som producerar datasystem för bibliotek, inom olika företag som erbjuder olika typer av tjänster till biblioteket.
Det finns många andra möjligheter inom andra område, t ex arkiv.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
En fråga som vi ständigt får är: ”Vad gör ni när biblioteket är stängt?” Så många tänker nog att böckerna själva hoppar in i hyllan (skrattar). Att driva bibliotek är en ganska tidskrävande kedja, från att vi går igenom nyutkomna titlar och tar beslut om vilka böcker vi ska köpa in, till att vi beställer tar emot, stämplar, lägger in i systemet – och till slut sätter ut i hyllorna

Jag vill också gärna döda myten om den stränga bibliotekarien som går runt och hyssjar – hon finns inte längre! Vi måste förstås erbjuda tysta rum men man kan man inte längre förvänta sig total tystnad. Biblioteket är helt enkelt något annat idag än för 20 år sedan och en bibliotekarie får göra så mycket mer. Vi kan cykla till lekplatsen och läsa sagor för barn, träffa äldre i grupp och lära dem surfa på platta, hålla språkcafé och träffa människor från hela världen. Dessutom händer det massor av saker på teknikområdet. Det är ett fantastiskt givande yrke och vi möter människor i alla åldrar – från bebisar till dem som är över hundra år.