Trädgårdsarbetare

Madelene, 22 år, har ett varierande jobb utomhus

Hur länge har du jobbat som trädgårdsarbetare? 
Jag har jobbat ca 3-4 år (innan var det bara på sommaren).

Vad gör du i ditt jobb? Hur ändras arbetsuppgifterna under året?
Vi börjar året i februari och då sår vi i det varma växthuset. I början är det inte så mycket att så, men varje vecka blir det mer och mer. När plantorna sen kommit upp ur jorden så är det mycket jobb med att flytta in dom i olika växthus som passar just den sorten beroende på hur tåliga dom är för värme eller kyla. Sen planteras alla blommorna om i krukor och det är MYCKET att plantera, men också det som jag tycker är roligast! Sen ska sommarblommorna ut till försäljning beroende på väder och värme och många sommarblommor säljs i maj och framåt.

Vi har även kryddväxter, perenner och buskar och träd så allt ska ställas i ordning, beställa hem mer när sakerna börjar ta slut. Många av perennerna kommer i små plugg som vi planterar upp i större krukor så att dom kan växa där innan vi säljer dom.

På hösten är det mest perennerna och buskar och träd som vi säljer. Det är endast kunder som kommer till affären som vi säljer till och anläggare, inte postorder. När hösten är över och vi stänger i slutet av oktober (beroende på väder) då ska allt som är känsligt köras in i växthusen och det som är tåligare ska vara kvar utomhus i bänkarna där vi täcker med väv på vintern.

Vi gör väldigt mycket mer, men lite kort kan man beskriva det så här.

Vad krävs för utbildning för att bli trädgårdsarbetare?
Jag gick inte klart gymnasiet, utan började jobba istället, men det är nästan ett måste att ha utbildning inom trädgård för att kunna jobba med det. Det finns olika utbildningar med allt från florist till anläggare. Odlare finns både på gymnasiet och även utbildningar efter. Jag tycker att de utbildningarna med mycket praktik på olika trädgårdar är det man hört bäst om. Då får man komma ut på en arbetsplats och vara där under vissa delar av säsongen och då lär man sig bättre när man ser hur det funkar i arbetet.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att det är väldigt varierande från dag till dag, allt från att stå utomhus och plantera till att stå i kassan och sälja, rensa ogräs, vattna, ställa rätt plantorna och mycket annat. Sen också att vi nästan alltid är utomhus och jobbar vår, sommar och höst!

Det sämsta är i så fall att det kan vara väldigt tungt arbete, känns i kroppen, och att det kan vara kallt på hösten att gå utomhus.

Vad har du för jobbplaner för framtiden?
Jobbet i framtiden vet jag ingenting om nu. Kanske håller jag på med blommor alltid eller så tröttnar jag kanske om några år och utbildar mig till något annat. Men ska jag jobba med blommor så är det på detta sättet som jag gör nu på en plantskola eller anlägga rabatter.