Miljöarbetare, chaufför – Ragn-Sells

Jag heter George och är 57 år och har arbetat som Miljöarbetare och chaufför sedan 1988.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag började när jag var 22 år. Jag provade flera jobb innan men jag fastnade för att jobba utomhus och få in naturlig rörelse i jobbet.

Jag har följande utbildning
Gymnasieutbildning.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
C-körkort och vissa andra behörigheter beroende på vilken typ av fordon och vilka material som hanteras i rollen.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Man får röra på sig, en hel del tid utomhus. Jag gillar verkligen att jobba utomhus så det är en skön känsla av frihet. Jag har testat jobb där man är inne men det passar inte mig.

Det är kul med bra kollegor som hjälps åt och det är en känsla av lagarbete även om arbetet till stor del sker på egen hand. Man får båda delarna.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det är ganska slitsamt och kan finnas risk för förslitningsskador över lång tid. Med det sagt så har arbetsmiljön blivit bättre med tiden och det är förmodligen mer skonsamt för de som börjar jobba nu.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Jag kör lastbil, hämtar återvinning där vi tömmer material i bilen. Vi tömmer olika fraktioner / material på samma gång i olika fack och har på så sätt möjlighet att återvinna materialet. Sen lämnar jag såklart av materialet och det förkommer en del andra arbetsmoment med det är huvuddelen av jobbet.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Egentligen inte så mycket i rollen, men på Ragn-Sells som företag så är det ganska vanligt att de som vill och gör ett bra jobb tar andra roller såsom transportplanerare eller sektionschef.

Det finns också andra rollen inom miljöarbetaryrket.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Man lär sig mycket om återvinning och vikten av det. Blir lite arbetsskadad på ett bra sätt. Något som jag kunnat skicka med både till barn och barnbarn.