Mjukvaruutvecklare – Saab

Namn: Karin Midestad
Ålder: 28
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik på LiU
Nuvarande roll på Saab: Mjukvaruutvecklare
Anställningstid på Saab: 2.5 år 
Fritidsintressen: Orientering, dans och fixa i trädgården och hemma

 

Karin arbetar på Saab som Material Group Manager (MGA). Det innebär att hon har tekniskt ansvar och hon arbetar som en teknisk ledare för flygsimulatorer och stödsystem på Saab Aeronautics.

Hur förklarar du ditt arbete för familj och vänner? 
Om du har varit på Flygvapenmuseet i Linköping någon gång, så har du förmodligen sett flygsimulatorn för Gripen. Förutom själva flygplanet så finns det flera enheter som rör sig på skärmen. Det kan handla om exempelvis flygplan, fordon och båtar. Jag arbetar med att skapa dessa och säkerhetsställa att de fungerar som de ska. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Efter att ha parkerat min cykel tittar jag i min kalender. Jag har mycket varierande arbetsuppgifter, men morgnarna är oftast fyllda med projektmöten som handlar om mjukvaruleveranser. Efter lunch har jag oftast tid att programera eller uppdatera dokument. I mitt arbete träffar jag dels mycket människor men jag spenderar också min tid på kontoret framför datorn.

Hur hamnade du på Saab? 
Jag deltog i Combitech Talent Management Program.Combitech är ett självständigt företag inom Saab som förmedlar konsulter till nordiska kunder. Programmet pågår parallellt med dina ordinarie konsultuppdrag under drygt två år. Jag tyckte att det var en smidig övergång in i arbetslivet då arbetsuppgifterna varvades med kurser. Mitt uppdrag var på Saab Aeronautics, och i slutet av programmet fick jag möjligheten att välja att arbeta för Saab Aeronautics eller Combitech, och jag valde Saab!

Berätta om något roligt du fått göra på Saab?
Jag tyckte det var roligt att se hur systemen används av användarna. Det är en bra påminnelse att vad vi gör på våra kontor faktiskt används någonstans. Jag har exempelvis gjort felsökning på en av våra militära enheter, F7 i Såtenäs. Men det jag har fått göra som sticker ut mest är att jag har fått flyga i flygsimulatorerna, och det tröttnar man aldrig på!