Lagerarbetare

Henrik - Lagerarbetare

Jag har under cirka 12 års tid arbetat på olika företags lager. Idag jobbar jag på ett varulager hos en grossist som säljer rör, kopplingar, toalettstolar och annat inom VVS.

Jag är uppvuxen på en stor gård och har tidigt fått lära mig att man måste veta var saker och ting finns. Kanske redan där intresset för detta yrket föddes?

Ett varulager består av pallplatser, hyllor, RSK-nummer och produkter. Men ett varulager har också ett effektivt system och modern teknik. Allt lagerförs i datorn och vi har speciella lagerprogram där man för in alla uppgifter.

När jag gick i nian visste jag inte vad jag ville jobba med eller vilket program jag skulle gå på gymnasiet. Eftersom jag hade ett intresse för maskiner sökte jag in till Industriprogrammet och blev antagen. Efter gymnasiet läste jag vidare till CNC-operatör i Värmland. Jag trivdes bra och träffade många nya vänner men jag kom också fram till att det antagligen inte var detta jag ville jobba med… det kändes inte utvecklande.

Efter min utbildning sökte jag lite olika jobb och fick ett som lagerarbetare. Det var tusentals flaskor schampo, balsam och mycket annat som kom in med lastbil varje dag – packades om och skulle iväg till olika kunder/butiker. I början kändes det bara skönt att ha ett jobb men efter ett tag så börjar man fundera på hur allt hänger ihop och inser att det är väldigt mycket planering (logistik) för att allt ska fungera.

Idag jobbar jag fortfarande som lagerarbetare eftersom jag tycker det är kul att ha koll på saker och ting. Det är mycket planering och det gäller att ha ett ordningssinne. Ofta får man vara problemlösare, det är alltid roligt att hjälpa kunder så de blir nöjda. Mitt jobb är socialt och jag kommer i kontakt med många människor varje dag.

För att jobba som lagerarbetare krävs att du har truckkort. Fordonsprogrammet har även kurser under inriktning Transport som handlar om logistik. Logistik innebär att rätt produkter ska komma in vid rätt tid och sen även skickas till kund på avtalad tid.

En nackdel med mitt jobb är att det ibland kan förekomma arbetsskador. Det är viktigt att man låter maskinerna arbeta istället för att lyfta tunga saker själv. Man måste också vara uppmärksam när man kör truck och ha koll på både hyllor och gående människor runtomkring.

En typisk arbetsdag börjar med att jag går igenom leveranslistan för dagen – både utgående och ingående. Denna får jag från inköpschefen. Jag går igenom så att vi har sakerna hemma som ska levereras och att det finns plats för sakerna som ska komma. Jag planerar leveranser och ibland får jag ringa åkeriet och försöka styra om leveranser – alla kan ju inte komma samtidigt och lasta av. Om jag ser att det finns en beställning som inte behöver packas om kan jag ringa och omdirigera lastbilen direkt till kunden. Under dagen har jag koll på allt som går in och ut från lagret och detta skrivs in i datorn.

I mina arbetsuppgifter ingår även att serva trucken, hålla rent på lagret och göra inventering ibland – d v s gå igenom lagret och se så att det stämmer.

Vill man gå vidare så kan man bli logistiker, inköpare, inköpschef eller lagerchef. Dessa yrkesgrupper arbetar nära varandra och har mycket kontakt med oss på lagret så det är ett naturligt steg.

Är du intresserad av att jobba på ett lager är det viktigt att du har ett intresse för matematik – man måste kunna hålla reda på siffrorna. Vi jobbar alltid i team och det är viktigt att vi har bra kamratskap och strävar mot samma mål!