VVS-Branschens Yrkesnämnd

Hemligheten bakom värme, vatten och ett skönt liv

Har du någonsin funderat över hur livet och vardagen skulle vara utan varmvatten, toaletter eller värme? Tänk dig en värld där duschar är kalla, skolor inte har toaletter och sjukhus utan rent vatten. Otänkbart, eller hur? Vilken tur att VVS-branschen finns!

Det är vi som ser till att du kan duscha, dricka rent vatten och ha det varmt och skönt hemma och att sjukhus, skolor och industrier har tillgång till vatten och värme. VVS-branschen är en av de viktigaste branscherna i Sverige och bidrar till att samhället fungerar och att människor mår bra.

När du utbildar dig inom VVS-branschen varvar man teori och praktik, det du lär dig i klassrummet får du testa i verkstan och ute på arbetsplatser. Efter skolan kan du plugga vidare eller börja jobba som lärling, då får du lön under din utbildning.

VVS-montör och andra möjligheter
Inom VVS-branschen finns det många olika yrken. En VVS-montör, eller rörmokare som de också kallas, monterar rör, värmepumpar, värmepannor, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum.

En VVS-montör kan arbeta på ett bygge och vara med att bygga upp fastigheter från grunden eller renovera hus som redan finns. Man har ritningar att följa och samarbetar med många andra arbetsgrupper. Man kan även arbeta med service och hjälpa kunder i deras egna hem. Då måste man lösa problemen på plats och använda sin yrkeskunskap och fantasi eftersom det inte finns färdiga ritningar eller lösningar att följa.

Andra yrken inom VVS är isoleringsmontör, sprinklermontör eller industrirörmontör.

För den som vill plugga vidare, antingen direkt efter gymnasiet eller efter några år, är möjligheterna stora. Projektledare, VVS-ingenjör, arbetsledare och kalkylator är några av de vägar som man kan välja, eller varför inte starta eget?

Med klimatet i fokus
För att Sverige ska nå de klimatmål som finns och få ett hållbart och energieffektivt samhälle är VVS-branschen väldigt viktig. Det finns många yrken inom VVS som är med och arbetar för att nå klimatmålen och som är med och bidrar till ett bättre klimat och mer effektiva installationer.

ADRESS
VVS-Branschens Yrkesnämnd

Telefon: 08-564 854 30