VVS-Branschens Yrkesnämnd

Vi får samhället att fungera

Tänk dig en vardag utan vatten i kranen, utan värme i huset och utan fungerande toalett. Tänk dig ett sjukhus utan rent vatten. Tänk dig en vardag utan VVS.

Det är vi som ser till att du kan duscha, dricka rent vatten och ha det varmt och skönt hemma och att sjukhus och industrier har tillgång till vatten. VVS-branschen är en av de viktigaste branscherna i Sverige och vi jobbar med världens viktigaste livsmedel – vatten.

När du utbildar dig inom VVS-branschen varvar du teori och praktik, det du lär dig i klassrummet får du testa i verkstan och ute på arbetsplatser.
Efter skolan kan du välja att börja jobba direkt eller att plugga vidare, möjligheterna är stora och du tjänar bra.

VVS-MONTÖR
En VVS-montör, eller rörmokare som det också kallas, monterar rör och installerar t.ex. pannor och värmepumpar. Du kan arbeta på ett bygge och vara med att bygga upp fastigheter från grunden eller renovera hus som redan finns. Du har ritningar att följa och du samarbetar med många andra arbetsgrupper. Du kan även arbeta med service, då har du en servicebil med den utrustning som behövs för att hjälpa kunder i deras eget hem. Du måste lösa problemen på plats och använda din yrkeskunskap och fantasi då det inte finns färdiga ritningar eller lösningar att följa.

ISOLERINGSMONTÖR
Som isoleringsmontör jobbar du med att isolera rör och cisterner för att spara energi, stänga ute buller, skydda mot brand och för att bevara kyla eller värme i olika hus och industrier. Att vara kreativ är bra egenskaper för dig som är isolerare då det som ska isoleras ofta ser olika ut från gång till gång.

INDUSTRIRÖRMONTÖR
Industrirörmontörer arbetar på stora industrier som har rörsystem som transporterar vätskor och gaser som ingår i den tillverkning som sker på industrin. Rören kan innehålla fjärrvärme, olja, radioaktiva ämnen eller gaser och sådana rör får givetvis inte läcka, därför måste en industrirörmontör vara duktig på att svetsa. Arbetsplatserna varierar, ena veckan ett pappersbruk och nästa vecka en kemisk industri.

SPRINKLERMONTÖR
Sprinkler räddar liv, byggnader och varor. Sprinkler finns framförallt på kontor, lager, sjukhus och äldreboende. Sprinklermontörer är de som installerar rören, sprinklerhuvudena och centralerna så att allt fungerar om det börjar brinna.

ADRESS
VVS-Branschens Yrkesnämnd
Box 17090
104 62 STOCKHOLM

Telefon: 08-564 854 30