VVS-Branschens Yrkesnämnd

VVS:are får samhället att funka

Tänk dig en skoldag utan toaletter, ett hus utan värme eller ett sjukhus utan rent vatten. Så skulle det se ut om VVS-branschen inte fanns.

Det är vi som ser till att du kan duscha, dricka rent vatten och ha det varmt och skönt hemma och att sjukhus och industrier har tillgång till vatten och värme. VVS-branschen är en av de viktigaste branscherna i Sverige och bidrar till att samhället fungerar och att människor mår bra.

När du utbildar dig inom VVS-branschen varvar du teori och praktik, det du lär dig i klassrummet får du testa i verkstan och ute på arbetsplatser. Efter skolan kan du välja att börja jobba direkt eller att plugga vidare, möjligheterna är stora och du tjänar bra.

Med klimatet i fokus
För att Sverige ska nå de klimatmål som finns och få ett hållbart och energieffektivt samhälle är VVS-branschen väldigt viktig. Det finns många yrken inom VVS som är med och arbetar för att nå klimatmålen och som är med och bidrar till ett bättre klimat och mer effektiva installationer.

VVS-montör
En VVS-montör, eller rörmokare som det också kallas, monterar rör och installerar pannor och värmepumpar. Man kan arbeta på ett bygge och vara med att bygga upp fastigheter från grunden eller renovera hus som redan finns. Man har ritningar att följa och samarbetar med många andra arbetsgrupper. Man kan även arbeta med service och hjälpa kunder i deras egna hem. Då måste man lösa problemen på plats och använda sin yrkeskunskap och fantasi eftersom det inte finns färdiga ritningar eller lösningar att följa.

Isoleringsmontör
Som isoleringsmontör jobbar man med att isolera rör för att spara energi, stänga ute buller, skydda mot brand och för att bevara kyla eller värme.

Industrirörmontör
Industrirörmontörer arbetar på stora industrier som har rörsystem som transporterar vätskor och gaser som ingår i den tillverkning som sker på industrin. En industrirörmontör är duktig på att svetsa.

Sprinklermontör
Sprinkler räddar liv, byggnader och varor om det börjar brinna. Sprinklermontörer är de som installerar rören, sprinklerhuvudena och centralerna så att allt fungerar.

ADRESS
VVS-Branschens Yrkesnämnd
Box 17090
104 62 STOCKHOLM

Telefon: 08-564 854 30