Elevkommentarer

Louise, Göteborg:

För bara en dag sedan så var jag osäker på vad jag skulle välja.

Gymnasiemässan hade nästan bara gjort mig mer förvirrad om vad jag ville göra i framtiden, de får ju allting att framstå så bra. Till slut satt jag där med en lista med 15 olika namn på gymnasieskolor och händerna fulla av påsar och broschyrer från skolor som ville att jag skulle välja just dem. Jag hade helt enkelt ingen aning om vad som passade just mig. Sen så gick jag till skolan, bokade in ett möte med skolans SYV och fick sedan veta att alla 9:or skulle få gå på något som hette Framtidståget. Efter bara cirka en timme i aulan så visste jag precis vad jag ville gå. Innan så hade jag inte ens tänkt på yrkesprogrammen, bara haft dumma, förutfattade meningar om att det är något som personer med lägre betyg väljer. Under den timmen så hann jag komma fram till att jag inte skulle klara ytterligare tre år av främst teoretiska ämnen i skolan. Jag hann komma fram till att mitt största intresse faktiskt inte bara behöver vara just det, ett intresse, utan även en framtida karriär. Därför ska jag välja restaurang- och livsmedelsprogrammet. Så tack, för att ni visade att det finns fler alternativ än bara högskoleförberedande linjer.

Melker, Motala:

Jag har funderat mycket på vad jag vill bli när jag blir stor, vilket gymnasium jag ska gå på och vilken linje jag ska gå. Jag har t.e.x funderat på att bli pilot, polis, militär, läkare och sjökapten. Men nu under det senaste året i åttan har jag blivit mer målmedveten och mer fokuserad på att få bra betyg i grundskolan, på gymnasiet och på högskola så jag senare kan bli något riktigt bra t.e.x vd för ett stort företag. Det är min framtidsdröm, som läget är nu.

Det var väldigt intressant att lyssna på framtidståget och vad dom hade att berätta. Jag fick en lite klarare bild om vad de olika programmen handlade om, och det var intressant att få se alla de olika jobben som man kan söka till senare efter att ha gått de olika programmen. Framtidståget har gett mig mer motivation om vad jag vill bli senare sen i livet och vilket program jag ska gå sen. Och jag tror nu att jag vet.

Linnea, Vänersborg

Innan ni besökte min skola visste jag ganska säkert vad jag ville bli, civilingenjör inom produktutveckling och läsa tekniskt på gymnasiet. Men i min säkerhet i vad jag ville bli tvivlade jag också som att hur det är som tjej att jobba i ett mans dominerat yrke, om jag kommer att fixa gymnasiet och universitetet på såpass hög nivå och vad som händer om jag väljer fel. Det som gav mig mest av besöket var att det är okej att välja fel och det går att komma på bana och få den framtid man vill ha bara man försöker. Mina kompisar som är till största del tjejer vill bli veterinärer,dagisfröknar eller sjuksköterskor men det har aldrig varit min grej, “Är det bara jag som är tjej och teknik-intresserad?”. Nu vet jag att det är MIN framtid och MINA val och det värsta som kan hända är att jag ändrar riktning några gånger för att hitta rätt mål, jag är inte häller ensam tjej i teknikvärlden.

Alma, Smålandstenar

Jag tycker att man fick en klarare bild i huvudet när vi fick se filmer om de olika programmen. Det var bra att man fick se vad dom gjorde för olika arbetsuppgifter på de olika jobben. Man fick även mycket information och tips vad som är bra att tänka på när man väljer en linje till gymnasiet. Man ska tänka på att det är ens egen framtid och inte någon annans. Man ska alltså välja vad man själv är intresserad av. Man kan ändå ändra sina tankar om vad man vill bli om man ångrar sig, bara man lägger till de ämnena för att kunna läsa vidare till högskolan senare.

Det är DITT val och DIN framtid!

Alicia, Vänersborg

Jag fick se vilka som var bristyrken i Sverige och upptäcka att de kanske kan vara ganska roliga. Innan har jag inte haft någon aning om vad jag vill göra i framtiden, men nu har jag börjat tänka bredare och se jobb som jag innan klassat som supertråkiga som en eventuell möjlighet.

Daniel, Mölnlycke

Jag har nästan redan valt vad jag ska göra.Men framtidståget visade upp och gav ideér på sådan jag inte tänkte på och det är jag tacksam över eftersom nu ser jag en bredare väg med flera avfarter än vad jag gjorde innan framtids tåget.Informationen jag fick kommer vara mycket användbar i framtiden så man tackar 🙂

Jacob, Halmstad

Jag lärde mig mycket om alla inriktningar allt verkade jätte roligt önskade att man kunde gå allt men det kan men ju inte nu men det jag fastnade för el & energi och bygg. PS: Albin var kung

Guido, Arvika

Framtidståget har verkligen fått mig att inse hur stort/viktigt valet faktist är, och den har hjälpt mig förstå att det går att byta mellan olika arbeten och utbildningar. Det mest inspirerande var filmen med intervjuverna om olika jobb och jag tror nog att jag tackvare det kommer att jobba med något med el eftersom den tjejen som betättade om det verkligen fick min uppmärksamhet. Stort tack till framtidståget, ni har hjälpt mig en massa.

Klas, Kållered

jag lärde mig mer om mig själv genom att höra er prata om allt. för jag e osäker på vad jag ska välja men fick upp ögonen för lackerar yrket som jag troligtvis ska välja. väldigt bra att ni berättade om era egna erfarenheter och tankar. ni fick även igång mina tankar för att tänka bredare och se mig om efter mer utbildningar än dom alla andra väljer

Johna, Göteborg

När framtidsvalet kom till min skola hjälpte de mig så mycket om mina val i framtiden. De berättade att gymnasiet öppnar mina drömmar för framtiden, och tt bara med att välja en linje är inte hela min framtid vald. De visade mig också vilka yrken som det finns brist på i samhället! Det gav mig en större bild på vad jag ska utbilda mig till, och nu vet jag! Jag ska utbilda mig till sjuksköterska. Att bry sig om andra människor är en stor passion för mig. Att de visade mig att en dag är inte den andra lik för en sjuksköterska var jätte kul att se, och jag tackar er att ni visade mig det!
Att två personer, en civilingenjör och en bilmekaniker kom och berättade om deras val var jätte intressant. Att livet får alltid oväntade vändningar! Väldigt bra att veta för en 15 årig tjej som jag!

Jan-Erik, Arvika

Ja, jag vill söka antingen till transport eller barn och fritid. Barn o fritid p.ga att jag vill jobba med ungdomar som har det svårare än vissa andra. Jag har gått igenom mycket, och därför vill jag hjälpa till så att andra unga barn inte hamnar i sådant situation. Eller att den har lätt att släppa/komma ut ur situationen.

Vilma, Gislaved

Den har hjälpt mig mycket. Den gav mig kunskaper om många olika branscher och yrken som man kan jobba inom.

Det som var bra var att ni sa vad ni själva hade gjort i livet och berättade om era egna erfarenheter och utifrån era egna perspektiv. Ni gjorde också tydligt att man kan ångra sig och inte behöva arbeta med det yrket som ens linje erbjuder och att man kan bli något annat i livet. Jag tyckter också det var bra att ni berättade om att det är bra att sommarjobba så man skapar kontakter och skaffa sig egna erfarenheter.

Att ni hade olika filmer gjorde att det inte blev tråkigt att bara sitta och lyssna även om ni pratade på ett bra sätt. Ni pratade på ett skämtsamt men också på ett seriöst sätt, vilket som var bra. Vi i publiken fick vara delaktiga under föreläsningen b.la. när ni hade en tävling och när vi skulle svara på era frågor. Det var jättebra!

Fortsätt med det ni gör för det uppsattas!

Oscar, Gryteryd

Jag hade verkligen ingen aning om vad jag ville jobba som innan framtidsvalet. Jag kände att det fanns så många alternativ att välja på så att man bara blev mer och mer förvirrad för allt man hörde. Man har gått på många föreläsningar och alla har tagit upp samma saker hela tiden. Det där med meritpoäng, inriktningar, tillval etc har man hört så många gånger förut. Det som var bra med framtidståget var att man fick en inblick i yrkena istället. De visade att det finns någonting efter gymnasiet som är väldigt viktigt. Många yrkesgrupper kom upp och väldigt mycket verkade vara intressant. Men det jag tycker är lika viktigt är att många yrken verkade väldigt ointressanta. Det är väldigt bra att se det också för då vet man att det yrket kanske inte är något för mig, då har man en linje mindre att välja emellan. Jag vet att jag INTE vill bli plåtslagare eller elektriker, däremot verkade det väldigt intressant att vara någon ingenjör eller  lantmätare. Då kanske en naturinriktad eller teknisk linje är något för mig. De fick en också att tänka på att det går att ändra karriär. Det går alltid att ändra sig och man är inte låst till en karriär även om man väljer en yrkesinriktad linje.

Anna, Knivsta

Förut kände jag mig stressad och framförallt förvirrad kring vad jag skulle göra efter grundskolan. Jag visste inte vilket gymnasium eller vilket program jag skulle välja, och definitivt inte vad jag ville bli. Det är jag fortfarande inte helt säker på, men efter att framtidståget hade besökt våran skola och pratat med oss nior insåg jag att det inte gör något om jag inte vet exakt vad jag ska göra eller jobba som i framtiden. Jag insåg att välja rätt gymnasium eller program inte är det viktigaste beslutet jag kommer att fatta i hela mitt liv. Det är såklart att det är ett stort beslut och framförallt ett svårt val i mitt fall, men gymnasiet är bara början. Framtidståget fick mig att inse att gymnasiet är början på min framtid, och att det är helt okej om man inte vet vad man vill eller kommer att jobba med när man blir vuxen. Denna insikt skänkte mig ett slags lugn och nu känner jag för första gången att alla dörrar står öppna, att om jag  bara bestämmer mig och arbetar hårt kan jag bli vad jag vill.

Marcus, Finspång:

Jag har fått stor motivation av framtidtåget! Innan visste jag inte vad jag ville göra och tänkte mest välja med mina vänner. Men när dom förklara bra och hade en bra presentation så tänkte jag efter och inte alls ville gå med mina vänner och istället vill gå vård och omsorg! Det känns rätt för mig och det är det jag verkligen vill! Tack vare framtidståget så fick jag motivation till att våga välja det jag ville och gå min egen väg! Jag kommer välja vård och omsorg och hoppas att det går bra! Tack framtidståget <3

Frida, Ljungsbro:

Jag har fått mycket intryck på senaste tiden av både gymnasiemässa och av SYV, men jag har tyckt att det har känts allt för allvarligt och att det här är kommer vara de viktigaste jag gör i mitt liv. I framtiden vill jag bli barn-sjuksköterska och bli speciallist på vissa områden just för att jag älskar att jobba med människor och att hjälpa till, och jag ska nå mitt mål, för det är mitt val, och jag kan gå min egen väg.

Under eran föreläsning förklarade ni på ett roligt, intressant, och ungdomligt sätt. Och jag lärde mig att det inte är kört bara för att man kanske ändrar sig, och det tyckte ni förmedla riktigt bra!

De var även kul att de var personer som var med och berätta hur deras resa har varit, samt filmen som förklarade bra ur ett personligt perspektiv hur det faktiskt är, och inte bara vad yrket handlar om. Jag tackar hjärtligt för en rolig timme som var mycket intressant och givande!

Jennilie, Motala:

Framtidståget har hjälp mig genom att ge tips över HUR jag ska välja när det är dags att välja vilken linje jag ska ta. Jag tycker dem hjälpte mig och säkert många andra när dem kom och visade dem där filmerna och gav tips. Filmerna gav hjälp genom att visa arbeten som behövde mer personal och då så började man fundera över ifall det var någon av dem arbetena som skulle passa just mig och då så behövde man inte vara lika osäker på hur stor chans det var att få just det jobbet man ville. Jag tycker filmerna gav mest hjälp för de berättade lite hur det var på olika arbetsmiljöer/arbetsplatser osv.

Maja, Avesta:

Jag har alltid haft en plan om vad jag vill bli, men framtidståget ha hjälpt mig öppna ögonen för att det finns så mycket me, så mycket mer att se och göra! Tack för hjälpen!

Kim, Båstad

Jag må säga att jag blev förvånad över hur jag upplevde Framtidståget, jag trodde först att det skulle bli en timma full av bara en massa trist prat och att det inte skulle leda någon vart och att det inte skulle kunna ge mig någon insikt i vad jag skulle kunna vara intresserad av.

Jag tänkte bara hela tiden på den fakta att jag är inte säker på vad jag vill göra med mitt liv, vad ska jag göra överhuvudtaget efter högstadiet? Vuxna bara pressar mig hela tiden, skolor pressar en själv när det skickar ut tusentals öppet hus blanketter och lockar med t.ex. “Hos oss får du fika.” Men då börjar jag fundera, hur kan man vara så pass egoistisk att man försöker locka ungdomar med hjälp av olika slags föremål när det faktiskt handlar om ungdomars framtid, det är vår kommande generation som ska göra detta viktiga valet, alltså mig själv och mina vänner bland annat. Ska vår framtid bli vald på grund av att vi väljer fel skola av den orsaken att de olika skolorna har lockat oss med föremål som vi får om vi börjar på deras skolor? Jag tycker det är hemskt, men tack vare Framtidståget har hela min magkänsla ändrats även så mina åsikter. Tack vare Framtidståget så har jag fått en insikt i hur allt går till när man ska ta reda p     vilken skola man ska välja och vad man ska läsa, man ska läsa det man SJÄLV vill. Man ska inte låta en massa vuxna välja åt en eller påverka en själv, det är ens egna val ingen annans, det är bara ens egna framtid man bestämmer och man ska inte låta någon bestämma över den. Jag har varit orolig över vad jag ska välja eftersom jag inte vetat och jag har insett att jag tar ett kliv mot det vuxna livet genom att låta mig själv bestämma över vad jag själv vill göra. Som jag berättade i början trodde jag att det skulle bli en timma full av meningslöst prat som inte skulle leda någon vart eller få mig intresserad av något överhuvudtaget, men jag tar tillbaka det helt och hållet. Jag är ytterst tacksam för att Framtidståget kom till min skola och hjälpte mig att förstå att även om jag är kanske osäker nu och märker sedan att det jag valt som mitt gymnasieval är helt fel för mig, så går det att alltid rätta till. Det går att byta skola, det  går att byta program och att läsa något helt annat än vad man började med. Jag kan inte tacka Framtidståget nog för att ha hjälpt mig förstå hur allt fungerar och att jag ska lyssna på mig själv, Tack!

Carolina, Mariestad

Framtidståget kom till min skola för bara några dagar sen. Jag tyckte deras tal var mycket inspirerande. Jag har aldrig riktigt vetat vad jag vill bli men nu gör jag det, jag vill bli läkare och hjälpa folk. Jag ska kämpa för att nå mina mål till 110%. Framtidståget visade många andra yrken som man kan nå genom att gå yrkesförberedande program och yrken man kan nå genom högskoleprogram. Jag har varit rädd för att om jag väljer ett gymnasieprogram så kommer jag aldrig kunna byta alltså jag kan typ bara bli skådespelare eller sångare om jag går estetisk linjen! Men det visade Framtidståget att det inte var så, jag tror inte jag var den ända som var rädd för samma sak som jag! Jag frågade även vad mina klasskompisar kände efter och det tyckte att framtidståget hade förklarat på ett lätt och bra sätt så man förstod, framtidståget hjälpte mig att välja och lyfte en sten från mina axlar! TACK!

Mariam, Förslöv

 Jag har länge sen vetat vad jag har velat bli. Så på sätt och vis så hjälpte inte framtidsvalet mig om  vad jag vill ha för jobb  i framtiden. Men jag lärde mig endå saker jag inte riktigt visste innan, tillexempel sommarjobb. Jag har länge vetat att sommarjobb är viktigt men jag visste inte att man kanske kunde ta hjälp av de för att  i framtiden kunna se att detta jobb skulle jag kunna jobba med eller inte. Men tyvärr är det inte så lätt heller att finna sommarjobb för att det är många som  anställer när man är under 18 år. 

Sedan var det rätt intressent och veta vilket jobb som behövde mer folk i branschen. För då gav framtidståget mig vissa idéer på vilka jabb jag skulle faktiskt kunna söka in till eller studera till. Till exempel bygg arbete, enligt mig så ser der verkligen inte så värst kul och jobba med men jag känner att om jag  ger det en chans kommer jag tycka att det är rätt så kul att bygga. Dessutom fick jag en bild av busschaufför, jag liksom  tänkte inte på att dem som kör buss gör det för att det är helvitt med att träffa nya folk hela tiden och att det finns faktiskt dem som tar De jobbet i allvar. Jag har träffat så många otrevliga  busschaufför att jag har typ tappat hoppet om att  det finns trevliga personer. Men nu vet jag det! Och det är tack vare Er.  

Dessutom tycker jag att det är att det är bra och kul att ni åker runt i Sverige för att hjälpa oss ungdomar att välja vad man skulle kunna jobba med  i framtiden. Jag som ungdom känner att det är rätt så stressande och jobbigt att  välja vilket linje man ska gå på eller vilket yrke som  man ska ha. Jag tror faktiskt att det är jätte många ungdomar aom känner likadant som mig, att det är jobbigt med att vi ska välja så mycket eftersom vi är inte riktigt vana vid att göra det. Det är liksom ett stort steg för vårt framtid  och vi är rädda att vi tar  fel yrke och att kanske misslyckas. Så det känns lite skönt att veta det  finna folk där ute någonstans som vill gärna hjälpa oss på traven. Så tack för allt ni gör för oss Framtidståget! Jag och säkert många ungdomar uppskattar det ni gör. 🙂

Isabella, Landskrona

Jag själv har aldrig riktigt vetat vad jag vill gå för något gymnasium eller vad jag vill jobba med. Men med framtidståget fick jag en inblick över vad jag ville. De hjälpt mig genom att ta fram olika val, olika yrken, och framförallt berätta om allt som var möjligt. Dessutom att man även inte ska lyssna på andra utan att man ska gå sin egna väg och göra det man vill. Och att om man går en linje på gymnasiet och sen efter att man kommer på att det är något man verkligen INTE vill göra, så är det inte kört. Man kan göra det man tycker är kul, det finns fortfarande chanser kvar.

Dessutom vill jag ge beröm över att hur trevliga och extremt glada föreläsarna var!

Tack för att ni gav mig en inblick över vad jag kan läsa och göra i framtiden.

Joel, Landskrona

Ja, var kan man börja?

Först var det den klassiska ”Det är ditt val”, ”Vad vill du bli?” och det man har fått höra nästan tusen gånger.

Men efter ett tag började dom utveckla det. Dom började göra olika punkter som ingen annan hade nämnt förut. Om du hade problem med att hitta ditt dröm jobb ska du inte tänka ”Vad vill jag bli?” utan istället ” Vad kan jag aldrig tänka mig bli?”.

Efter det tog jag bort jätte många yrken och insåg att jag bara står kvar med en liten hög av tänkbara yrken. Innan när jag tänkte mig vad jag skulle bli så kom jag bara på två yrken, nu kan jag tänka på tio om inte flera yrken. Kemist, ingenjör, till och med bagare! Dom hjälpte inte bara dom som hade det klart för sig vad dom skulle bli, utan även vissa av oss som inte har en ända aning om hur vår framtid skulle se ut.

Inte bara det, men en ung arbetare kom fram på scenen och förklarade hur han han valde sitt dröm yrke och hur han skulle lyckats få det.

Dom frågorna han ställde sig själv ställde han nu för oss, och det fick mig att tänka väldig länge.

Jag kanske inte vet ännu vad jag ska bli (och man kan alltid ändra sig på vägen), men i alla fall har jag ett dussin val som jag kan känna mig bekväma med.

Alma, Vargön

Jag tyckte framtidståget hjälpte till bra för valet till gymnasiet. Eftersom man får se olika jobb och yrken, får man en annan uppfattning om vad jobben är t.e.x ingenjör visste jag inte riktigt vad det var (jag trodde det var en person som jobbade med ekonomi…) men man jobbade visst med bl.a design och produktion.

Jag vill jobba med människor i framtiden men om jag nu ångrar mig och vill bli florist så kan jag det. Därför vill jag välja barn och fritid med extra kurser så jag kan plugga vidare om jag vill. Så det känns skönt att få reda på att om jag väljer fel nu så kan jag inte ångra mig sen. Det har framtidståget hjälpt mig med.