Ortopedteknik

Ortopedteknik - Där människa och teknik möts
Den ortopedtekniska branschen hjälper dagligen människor att öka sin livskvalitet genom olika typer av hjälpmedel som sitter utanpå kroppen. Ortopedtekniska hjälpmedel omfattar i huvudsak tre olika områden: proteser, ortoser och skor/inlägg.

Var finns vi och vilka är vi?
Våra ortopedtekniska avdelningar finns på över 50 orter i Sverige och drivs både som privata företag och som offentliga avdelningar. Vår största yrkesgrupp är ortopedingenjörerna som har en 3-årig kandidatexamen inom ortopedteknik och är legitimerade av Socialstyrelsen. Ortopedingenjören samarbetar med våra andra yrkeskategorier, bland annat ortopedtekniker, ortopedskotekniker, fotortister, sytekniker och sadelmakare för att tillsammans skapa och anpassa de hjälpmedel våra patienter behöver.

Vad gör man som ortopedingenjör?
Ortopedingenjören kombinerar arbete med människa, teknik och problemlösning. I nära samarbete med patienten bedömer, analyserar och designar ortopedingenjören de hjälpmedel som patienten behöver. Detta görs genom beprövade tekniker såsom gipsavgjutning och läderspänning tillsammans med ny teknik som CAD/CAM och 3D-printing.

Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det finns ett stort behov av utbildade ortopedingenjörer i hela Sverige, såväl som utomlands. För den nyutbildade ortopedingenjören innebär det att arbetsmarknaden ser lovande ut och möjligheterna till en fast anställning direkt efter examen är mycket goda.

Söker du ett varierat arbete som är både kreativt och tekniskt, samtidigt som du bidrar till att förbättra människors liv, då är ortopedingenjör något för dig!

 

ADRESS
Ortopedtekniska Branschrådet

Yrken

Ortopedingenjör och Ortopedtekniker
Ortopedskotekniker
Fotortist
Sytekniker

Program

...krävs om du vill bli ortopedingenjör

Övrigt

Ortopedingenjörsprogrammet 3 år (180 Högskolepoäng) på Jönköping University eller ortopedtekniker en YH-utbildning på distans 2 år (400 YH-poäng) ges av Jönköping University.