Restaurang- och livsmedelsprogrammet, RL

Tycker du om att laga mat? Vill du arbeta med livsmedel? Vill du lära dig dekorera tårtor eller arbeta med fisk och skaldjur? Då kanske Livsmedelsprogrammet är något för dig. Det arbetsplatsförlagda lärandet på programmet är minst 15 veckor.

3 inriktningar

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori.

Exempel på jobb

  • Bagare
  • Konditor

Färskvaror, delikatess och catering

Du lär dig om livsmedel, försäljning, råvaruurval, tillagning, drycker, dukning och uppläggning.

Exempel på jobb

  • Butikssäljare inom färskvaror och delikatess

 

 

Kök och servering

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.

Exempel på jobb

  • Kock
  • Servitris
  • Servitör

Det här lär du dig på programmet

Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Så är programmet upplagt

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen är: hygienkunskap, livsmedels- och näringskunskap, måltids- och branschkunskap och service och bemötande.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder.

Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Fråga skolan vilka kurser den har.

Arbetsformer

På programmet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Gymnasiearbete

I slutet av Restaurang- och livsmedelsprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.