Ebba studerar i Mbabane, Swaziland i Afrika 

Du har rest utomlands, var befinner du dig?
Jag befinner mig lite utanför Mbabane som är Swazilands huvudstad. Swaziland är ett väldigt litet land som gränsar till Sydafrika och Mozambique. Jag studerar på Waterford Kamhlaba of the UWC of Southern Africa. Hit kommer elever från hela världen och studerar.

Varför har du valt att resa just dit?
Jag önskade att få ett stipendium hit till en UWC skola för att jag är nyfiken och vill lära mig mer om andra och deras kulturer. Jag ville även få möjligheten att lära känna Swaziland eftersom jag ska bo här i två år. Swaziland är en plats som man sällan kommer till och jag undrar, om jag inte hade fått ett stipendium hit, om jag någonsin skulle kommit att besöka Swaziland.

Hur bor du?
Jag bor på ett internat i en korridor och jag delar rum med Clare från USA. Det funkar ungefär som hemma fast man måste såklart ta mer ansvar som att tvätta och ha mer disciplin.

Hur fungerar det ekonomiskt?
Man får ett stipendium som täcker all skolgång och boende. Mina föräldrar betalar ett frivilligt bidrag på ca 2000 kr/månad för mat och annat. Resan hit betalade vi också. Vi sökte inakorderingstillägg via CSN som går till UWC. Så det kostar inte mer än om jag skulle studera i Sverige. En positiv sak med Swaziland är att allt är väldigt billigt här.

Vad läser du för utbildning?
Jag läser International Baccalaureate som också finns i Sverige. Det är de två sista åren på gymnasiet som man läser. Man väljer själv sex ämnen som man sedan har examenstentor på i slutet av de två åren.

Varför valde du att studera genom UWC?
Jag valde att ansöka till UWC för att jag ser mig själv i deras värderingar och jag är väldigt nyfiken på omvärlden och vill lära mig mer om andra, men även lära känna mig själv som man gör när man är hemifrån i andra miljöer. Här på skolan har man väldigt många möjligheter att påverka och hjälpa andra. I skolan har man varje vecka 2 timmars comserve. Jag hjälper till på en förskola och fokuserar på att lära barnen engelska men även andra saker. Jag hjälper barnen men under denna korta tid har det även påverkat mig själv,. Jag tror att det ger lika mycket för barnen som det ger mig själv.

Vad krävs för att åka iväg med UWC?
Man ska vara öppen för olika saker och vara nyfiken på och försöka förstå hur andra samhällen och människor fungerar. Helt enkelt ha en ambition att förändra världen till det lite bättre 🙂

Vad är fördelarna med att studera utomlands? Och finns det några nackdelar?
Fördelar med att studera utomlands och speciellt på en UWC-skola är mångfalden. Vi har elever från olika bakgrunder, samhällsklasser och med olika åsikter. Jag tror det är svårt att hitta denna mångfald i en skola i Sverige. Här i Swaziland får jag lära mig om en helt ny kultur och lära känna ett nytt land. Självklart finns det också nackdelar. I början var det lite svårt för mig att vänja mig vid allt nytt, vänner, skolan, Swaziland och Afrika men nu när allt börjar falla på plats känns det jättebra. Jag har lite hemlängtan ibland speciellt efter svensk husmanskost.

Har du några tips till andra som är intresserade av att läsa utomlands?
Tips till andra som vill läsa utomlands är att hitta så många alternativ som möjligt och vad som passar dig bäst. Våga ta steget att plugga utomlands för det gynnar dig själv så mycket. Jag har bara varit i Swaziland i lite mer en en månad men har redan vuxit så mycket som person. Tänk bara vad som kommer att hända på två år och hur mycket jag kommer att lära mig!

En vanlig dag för mig 
Jag vaknar runt klockan sju och gör mig redo för frukost som serveras mellan sju och halv åtta på vardagarna. Efter frukost går jag till min första lektion som börjar klockan åtta. Skolan är mellan 8-16 varje dag och dagen är strukturerad i ”periods” . Man kan ha en period som är 40 minuters lektion eller dubbel period som är 80 minuters lektion.

Vi har break klockan 10.00-10.40 då vi får något litet att äta och kan umgås med varandra. Vi äter lunch på olika tider varje dag. Efter skolan är slut för dagen så har vi olika aktiviteter med CAS. Här på skolan är utbudet av aktiviteter väldigt stort. Man kan ha klättring, MUN, Hockey, Rugby, Public speaking, debate team, Cooking class, Yoga, Slam poetry och mycket mer. Vi har även conserve i vårt schema på torsdagar där jag hjälper till på en förskola. Andra elever håller kurser i datorkunskap, vissa jobbar med hur vi kan göra skolan mer miljövänlig, andra jobbar på ett apotek i Mbabanes sjukhus, man kan även hjälpa till på ett djurhem och mycket mer.

Jag spelar rugby, är med i stickklubben där vi dricker te och stickar tillsammans med varandra och pratar om allt möjligt. Allt från världspolitik till vår favoritmat. Jag är med i Waterford Pride som kämpar för alla ska ha samma rättigheter att gilla den man vill. Vi är otroligt viktiga här på skolan för att i Swaziland är det förbjudet att exempelvis vara homosexuell. Jag går på slam poetry och deltar i MUN.

På kvällarna mellan 18.45-20.45 så är det Prep och då måste man vara i sitt rum eller i allrummet. Det ger en möjlighet att vara i fas med skolan för att sedan kunna utföra olika aktiviteter och umgås med andra. Efter Prep kan vi göra vad vi vill som andra aktiviteter eller umgås med varandra. Nätterna kan bli ganska sena på grund av att man måste plugga eller har samtal med vänner.

Skulle du rekommendera andra att söka?
Jag kan verkligen varmt rekommendera att söka till ett program utomlands. Den chansen man får är fantastisk!!