Öknaskolans Naturbruksgymnasium

Vill du ha ett inspirerande klassrum? Hos oss finns möjligheterna!

Välkommen till Öknaskolan, vackert beläget 2 mil utanför Nyköping! Vi förvaltar sammanlagt 3.800 ha skog och mark, har moderna maskiner, ladugård, växthus, djurhus med smådjur och reptiler, stall, en veterinärklinik och förstås fina lokaler för både lärande och boende. Här läser ca 250 elever naturbruksprogrammet i en fantastisk och inspirerande miljö som kan bli ditt nya klassrum. Naturvetenskaplig profil erbjuds till samtliga inriktningar, perfekt för dig som vill plugga vidare!

Välj mellan Djurvård, Hästhållning, Naturturism, Trädgård och Lantbruk. Vi erbjuder också Anpassad gymnasieskola och Yrkesintroduktion.

DJURVÅRD
Som elev hos oss får du en god känsla för hur djuren mår och hur du sköter dem bäst. Kunskapen får du genom en varierande undervisning i såväl klassrummet som tillsammans med våra djur. Du får sköta, vårda, hantera och utfodra djur av många olika slag. Under din tid på skolan genomgår du en grundkurs i läkemedelshantering. Efter godkänd kurs kan du arbeta som djurvårdare nivå 2 inom djursjukvård.

HÄSTHÅLLNING
Här får du lära dig grunderna i häst- och stallskötsel samtidigt som du får en gedigen kunskap om hästen. Kopplingar och reflektioner mellan praktik och teori vävs in på ett naturligt sätt i utbildningen. Ridning och körning finns med under alla tre åren och ger dig en god kompetens om grundutbildning av hästar. Målet är att du skall ta en yrkesexamen till hästskötare.

NATURTURISM
Som elev hos oss får du mycket goda kunskaper inom allt från viltförvaltning och jaktmetoder, till matlagning och naturguidning. Under utbildningens gång får du förmågan att förmedla naturens mångfald till olika typer av besökare. Naturturism är en stark bransch där många arbetstillfällen ges! I framtiden kan du jobba som viltvårdare, skogsarbetare eller natur- och friluftsguide.

TRÄDGÅRD
Här får du vara med och påverka den gröna miljön. I trädgårds- arbetet ingår det bland annat att designa, anlägga och givetvis att underhålla och utveckla. Du får möjlighet att köra flera olika typer av fordon, bland annat både grävmaskin och traktor. Dina framtida arbetsgivare är bland annat anläggningsföretag, stora gods och andra företag som behöver kompetent personal för att anlägga och sköta utemiljön.

LANTBRUK
Hos oss har vi mjölk-, nöt- och fårproduktion vilket ger dig möjligheten att hantera flera olika lantbruksdjur direkt i skol- miljön. Vi berör även underhåll och reparationer av maskiner och redskap, samt ger dig stor praktisk erfarenhet i att köra olika lantbruksmaskiner. Du får också stor inblick i växtodling och samspelet mellan växter och klimat. Det här är inriktningen för dig som tänker dig en framtid inom lantbruk!

ADRESS
Öknaskolans Naturbruksgymnasium
611 99 TYSTBERGA

Program

Skolans inriktningar

Djurvård
Djurvård/ Naturvetenskap
Hästhållning
Hästhållning/ Naturvetenskap
Lantbruk/Odling, djur, teknik
Lantbruk/ Naturvetenskap
Naturturism/Viltbruk
Naturturism/ Naturvetenskap
Trädgård/Trädgårdsanläggning
Trädgård/ Naturvetenskap