Arbetsterapeut

Arbetsterapeutens arbetsuppgifter och arbetsplatser är många. De ger stöd för att människor med nedsatt aktivitetsförmåga ska bibehålla eller öka sin aktivitet och delaktighet, exempelvis genom träning, strategier eller hjälpmedel i vardagslivet.

De flesta arbetsterapeuter arbetar inom äldre– och funktionshinderomsorgen antingen i offentlig eller privat regi, samt på sjukhus och vårdcentraler. Det finns också arbetsterapeuter som arbetar inom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, skolan eller på privata företag. 
Arbetsuppgifter
Arbetsterapeutens jobb ser olika ut beroende på vilka önskemål, förutsättningar och behov som personen har. Det kan handla om exempelvis att ta tillvara och utveckla fysiska, psykiska och sociala funktioner, vanor och roller, eller genom miljöinriktade åtgärder som att anpassa bostad, arbetsplats eller skola.

Fokus i arbetsterapeutens arbete är att möjliggöra för människor som på grund av skada, sjukdom, funktionsnedsättning eller av andra anledningar har nedsatt förmåga att klara sina dagliga aktiviteter gällande exempelvis personlig vård, arbete eller fritid. Arbetsterapi kan också mildra de svårigheter som följer av åldrande.

Arbetsterapeuten arbetar med personen individuellt eller i grupp. Ofta sker arbetet i team med andra yrkesgrupper. En viktig del i arbetsterapeutens arbete är att prova ut och anpassa olika tekniska hjälpmedel som kan underlätta tillvaron, exempelvis rullstol. I arbetsterapeutens arbetsuppgifter ingår också handledning och stöd till annan vårdpersonal och anhöriga.

Arbetsterapeuter kan också arbeta på samhällsnivå, till exempel med planering av offentliga miljöer och kollektivtrafik för att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning i samhället.

Utbildning
Arbetsterapeututbildningen omfattar tre års studier i normal studietakt på universitetsnivå och leder till arbetsterapeutexamen. Utbildningen ges på flera studieorter i landet. Efter slutförd utbildning ansöker man om legitimation hos Socialstyrelsen.

För legitimerade arbetsterapeuter med magister- eller masterexamen och minst fem års yrkeserfarenhet finns möjlighet att gå specialistutbildning och få specialistkompetens. Det finns också möjlighet att söka till forskarutbildning.