Djursjukskötare

En legitimerad djursjukskötare arbetar med sjukvård och omvårdnad av bland annat hästar, hundar, katter och exotiska sällskapsdjur. I arbetet ingår till exempel att assistera veterinären vid behandlingar och operationer, men även att på egen hand genomföra vissa vaccineringar och undersökningar.

Vanligast är att arbeta på ett djursjukhus eller en djurklinik, men anställning hos ensamarbetande veterinärer, läkemedelsföretag, fodertillverkare eller som egen företagare förekommer också.

Arbetsuppgifter
Djursjukskötare arbetar självständigt med de arbetsuppgifter inom djursjukvård som inte utförs av veterinären. Djursjukskötaren assisterar även veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer. På en vårdavdelning ger man bland annat de sjuka djuren den omvårdnad och behandling de har behov av samt ansvarar för djurets rehabilitering efter skada eller sjukdom. Modern djursjukvård är idag relativt tekniskt avancerad.

Som djursjukskötare har man mycket kontakt med djurägarna. Att ge information om förebyggande friskvårdsbehandling, hälsoråd samt svara på allmänna frågor är en viktig del av jobbet. Djursjukskötare kan också arbeta i receptionen med telefonrådgivning samt tidsbokning.

Inriktningar
Det finns specialområden för djursjukskötare, till exempel anestesi (det vill säga sövning och bedövning inför undersökningar och operationer), röntgen, rehabilitering, kostrådgivning och beteenderådgivning.

En del djursjukskötare har även arbetsledande uppgifter. Personalfrågor, planering av verksamhet och ekonomi kan då ingå i arbetsuppgifterna.

Arbetstider
Som djursjukskötare arbetar man ofta dagtid, men även jourtjänstgöring under kvällar, nätter och helger kan förekomma.

Utbildning
Utbildningen till djursjukskötare består av tre års universitetsstudier i normal studietakt på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala och leder till en kandidatexamen i djuromvårdnad. Djursjukskötare är en skyddad yrkestitel och legitimation utfärdas av Jordbruksverket efter examen.

Inom djursjukvården finns både kortare och längre påbyggnadskurser inom en rad områden. Det finns även möjlighet att utbilda sig utomlands, men svensk legitimation krävs för att få arbeta i Sverige.

Du som har utbildning eller erfarenhet från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns hos Jordbruksverket.