Bagare och konditor

Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda yrken är kreativa där känsla för både smak, färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att både vara kreativ, men också stresstålig och ha förmåga att organisera sitt arbete.

Bagare arbetar både i större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell, restauranger m.m. och på bagerier och konditorier som har egen servering där kunderna kan sitta och fika. Alla olika typer och storlekar av bagerier och konditorier finns över hela landet.

Arbetsuppgifter
Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.
Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas.

En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor och bakelser. Arbetsuppgifterna är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera olika bakverk.

I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.

Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.

Arbetstider
Som bagare och konditor börjar man oftast arbeta tidigt på morgonen, men olika typer av bagerier har olika arbetstider. På bagerier som bakar och säljer till andra butiker börjar arbetspasset ofta mycket tidigt, medan arbetspasset ofta börjar senare på bagerier och konditorier som har egen servering.

Bagare och konditorer på industribagerier arbetar ofta natt och helgarbete förekommer. Även skiftgång kan förekomma.

Utbildning 
Grundutbildning inom bageri/konditori i Sverige finns främst genom gymnasieskolan och val av bageriinriktning på Restaurang och Livsmedelsprogrammet.

För den som vill vidareutbilda sig i yrket finns Yrkeshögskoleutbildning för bagare/konditor.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

Bagare och konditorer kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Vissa bagerier efterfrågar B-körkort.