Däckmontör/Däck- och hjulmekaniker

Däckmontörer arbetar med att montera nya däck, laga punkteringar och skifta sommar- och vinterdäck/hjul. I arbetet ingår även att balansera däck och justera hjulinställning. Däckmontörer har mycket kundkontakter och därför är det viktigt att vara serviceinriktad. Att ge råd och informera om däck, fälgar och andra produkter är en del av arbetet.
Däckmontörer arbetar på däckverkstäder som tar emot personbilar och yrkesfordon. En del däckmontörer arbetar mobilt med servicebil som åker ut och reparerar och byter däck/hjul på plats.

Arbetsuppgifter
Däckmontörens arbete är inriktat på däck, fälg och hjul. Det blir allt vanligare att däckmontörer kallas för däck- och hjulmekaniker.

Arbetet innebär att däckmontören reparerar, monterar och servar däck/hjul på personbilar och yrkesfordon. Efter byte eller reparation balanseras däcken för att de inte ska skapa vibrationer i fordonen. Däckmontören använder en balanseringsmaskin som sätter fart på hjulet och visar var obalansen finns. Därefter är det däckmontörens uppgift att fästa motvikter på fälgen. Detta görs alltid vid serviceingrepp på personbilshjul.

Hjulinställning kan också ingå i arbetet. Det görs bland annat för att hjulen ska rulla i rätt riktning och för att däcken inte ska slitas ojämnt. Däckmontören kan även arbeta med att regummera däck vilket innebär att ge ett utslitet däck en ny slitbana. Det gäller främst för tyngre fordon.

Exempel på andra arbetsuppgifter som förekommer på en däckverkstad:

● Byta avgassystem
● Byta glödlampor
● Serva och reparera AC-system
● Informera och ge råd om däcktyper, fälgar och tillbehör
● Ansvara för lager av sommar- och vinterdäck/hjul

En däckmontör som arbetar mobilt via servicebil reparerar däck/hjul hos kunder i akuta situationer. Arbetet kräver förmåga att handla snabbt och fatta beslut i pressade lägen.

Arbetsmiljö
Arbetet kan upplevas tungt eftersom hjulen ofta måste lyftas och flyttas för hand. Under vår och höst kan det vara högt arbetstempo.

Till sin hjälp att utföra arbetet har däckmontören specialverktyg, till exempel fordonslyftar och tryckluftdrivna handverktyg. Däckmontören har också monteringsmaskiner som hjälp att demontera och montera däcken.

Arbetstider
För däckmontörer som arbetar på däckverkstäder gäller arbete under dagtid. Jourberedskap ingår i arbetet för mobila däckmontörer som reparerar däck och hjul under alla tider på dygnet.

Utbildning
Utbildning i hjulutrustningsteknik införs successivt inom Fordons- och transportprogrammet i gymnasieskolan.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. 


Vidareutbildningar anordnas inom branschen. Kontakta Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) för mer information.

B-körkort kan krävas på däckverkstäder eftersom däckmontören ofta kör in kundens bil i verkstaden. Ibland behöver däckmontören även köra en testrunda med bilen. Det finns enklare handräckningsjobb, exempelvis lagerhantering, som inte kräver körkort. För mobila däckmontörer är B-körkort ett krav. C-körkort kan krävas för arbete på däckverkstad som hanterar tyngre fordon.